Προτάσεις Χανιά Γάμος Χανιά
Φαγητό στα Χανιά (Εστιατόρια, Ταβέρνες)
Διακοπές Χανιά (Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)
Ακίνητα Κρήτης (Κτηματομεσιτικά, Κατοικίες, Οικόπεδα)
Νέα και Ειδήσεις από Κρήτη και τον Υπόλοιπο Κόσμο
Chania Blogs


Δείτε όλες τις Υποκατηγορίες >>

Αγαπημένες Επιχείρησεις: 0 Καταχωρήσεις
 
 Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης    
   
 


   greek  english  german  norwegian - more languages  
  Ζανιδάκης - Μεταφορές και διανομές στην Κρήτη   Ζανιδάκης - Μεταφορές και διανομές στην Κρήτη  
 
Πληροφορίες/Ενημέρωση  
www


 
 
 
     
 
  Αναζήτηση στα Χανιά  
 
     
 
 
 
 
 
  Εξειδικευμένη Αναζήτηση Δείτε όλες τις Υποκατηγορίες >>
 
   
 
  Κατασκευή Ιστοσελίδων Χανιά | GxG Hellas (G-SQUARED) Ταξι Ερμής - Μεταφορά από Αεροδρόμιο και Λιμάνι | Chania Taxi Vape Port - Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Χανιά Μονωτικά Υλικά, Συστήματα Ξηρής Δόμησης, Χωρίσματα, Ψευδοροφές ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ aggelies-chania.gr  
  ΧΑΝΙΑ - Κατάλογος Επαγγελματιών του Νομού  
 

...προηγούμενη σελίδα

Ιστορία

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ-ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Η πόλη των Χανίων, ονομαζόταν κάποτε ΚΥΔΩΝΙΑ.
Στον λόφο Καστέλι, συνοικία στο παλιό λιμάνι των Χανίων, ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας ή Ku-do-ni-ja των πινακίδων της γραμμικής Β’ γραφής.
Ο Όμηρος, αναφέρει τους Κύδωνες ως μια από τις πέντε Κρητικές φυλές και την Κυδωνία ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης. Μια πόλη που λόγω της βιοτεχνίας και του εμπορίου που είχε αναπτύξει, απέκτησε πλούτο και ισχύ. Λέγεται δε, ότι ο βασιλιάς Μίνωας διαίρεσε την Κρήτη σε τρία τμήματα, ιδρύοντας αντίστοιχα και τρεις πόλεις, την Κυδωνία, την Κνωσό και την Γόρτυνα.
Το 1965 ο τότε αρχαιολόγος Γιάννης Τζεδάκης, ξεκίνησε να ανασκάπτει τον πρωτομινωικό οικισμό στον λόφο Καστέλι, ο οποίος περιλάμβανε μεγάλα σπίτια με καλοχτισμένα δωμάτια, επιχρισμένους τοίχους με βαθύ κόκκινο κονίαμα, φροντισμένα δάπεδα με κυκλικά κοιλώματα εστίες, καθώς και τμήματα του οικισμού από άλλες ανασκαφές σε σημεία της παλιάς και της νέας πόλης, και να αποκαλύψει την ύπαρξη της Κυδωνίας και την συνεχή κατοίκηση της ήδη από τα τέλη της Νεολιθικής εποχής (3000-2800 π.χ.) και σε όλες τις περιόδους της Μινωικής εποχής (Πρωτομινωική Ι 3650-3000 π.χ. – Υστερομινωική ΙΙΙ Γ 1190-1070 π.χ. περίοδο).
Κατά την Μεσομινωική περίοδο (α΄ μισό της 2ης χιλιετίας), ο οικισμός του Καστελίου Χανίων αναπτύσσει συγχρόνως με την γεωργία, το εμπόριο και την ναυτιλία. Σε αυτό το χρονικό κομμάτι της Μεσομινωικής περιόδου, τα ανασκαφικά στοιχεία τα οποία περιλαμβάνουν και κτιριακά λείψανα είναι λίγα, εξαιτίας της οικοδομικής δραστηριότητας που ακολούθησε τις αμέσως επόμενες περιόδους. Τα πολύ λίγα όμως κτιριακά λείψανα των Πρωτομινωικών και Μεσομινωικών χρόνων που βρέθηκαν, βεβαιώνουν ότι το κέντρο του παραθαλλάσιου αυτού οικισμού, ήταν πάντα ο λόφος στο Καστέλι μιας περιοχής, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Κατά την Υστερομινωική περίοδο (β μισό της 2ης χιλιετίας π.χ.) ο οικισμός του Καστελίου των Χανίων παρουσιάζει μια ακμή με τα περισσότερα μινωικά ευρήματα να βρίσκονται τότε, και με δείγματα ανακτορικής ίσως εγκατάστασης. Εμφανίζεται για πρώτη φορά πολεοδομικό σχέδιο κατά τετράγωνα, τα σπίτια κτίζονται πλουσιότερα και μεγαλοπρεπή, κάποιες φορές με δύο ορόφους και αρκετά δωμάτια και με «ανακτορικά» αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως π.χ. φωταγωγούς, προσόψεις, αποχετευτικό σύστημα.
Το 1450 π.Χ., η εγκατάσταση καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Η καλύτερη σωζόμενη φάση, ανήκει στα Νεοανακτορικά χρόνια, με την Ελληνοσουηδική ανασκαφή να δίνει την πληρέστερη εικόνα στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, η οποία αποκάλυψε ολόκληρη κάτοψη οικίας, τμήματα τριών άλλων, στενούς δρόμους και μια μικρή πλατεία. Στην Νεοανακτορική περίοδο ανήκει και τμήμα εκτεταμένου συγκροτήματος της Κυδωνίας, που αποκαλύφθηκε κατά την περίοδο των ανασκαφών του 1989 στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου Καστέλι, στην συνοικία της Σπλάντζιας. Αυτό περιλάμβανε ένα υπόγειο άδυτο ή αλλιώς δεξαμενή καθαρμών, φωταγωγούς, πολύθυρες αίθουσες, λίθινη υπαίθρια εξέδρα, μεγάλη αυλή, χώρο πυράς με σφάγια και εσχάρα-βόθρο και σειρά υπογείων δωματίων.
Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος χώρος, αποκαλύπτεται στην Δυτική Κρήτη.
Τα παραπάνω, προσδιορίζουν το οικοδόμημα ως ιερό χώρο.
Στο τέλος αυτής της περιόδου, χρονολογείται και ένα σημαντικό εύρημα, ένα μοναδικό πήλινο σφράγισμα, γνωστό ως Master Impression. Εικονίζει σε βραχώδες παραθαλάσσιο τοπίο, ένα πολυώροφο συγκρότημα (πόλη ή ιερό ή ανάκτορο), κέρατα καθοσιώσεως και δεσπόζουσα ανδρική μορφή (θεού ή ηγεμόνα).

Στο τέλος της Υστερομινωικής περιόδου ΙΙΙ (1400-1100 π.Χ.) και συγκεκριμένα τον 14ο και 13ο αιώνα π.Χ., εμφανίζεται μια νέα ακμή του οικισμού και η οικοδόμηση συνεχίζεται πάνω από τα ερείπια της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1450 π.Χ., με κάποια τμήματα των παλαιοτέρων κτιρίων να ξαναχρησιμοποιούνται με ή χωρίς μετατροπές.
Οι πινακίδες Γραμμικής Β΄ γραφής που βρέθηκαν επίσης από την Ελληνοσουηδική ανασκαφή το 1989/1990, χρονολογούνται στο 1300 π.Χ. και υποδηλώνουν την πιθανότητα ανακτορικού τύπου εγκατάστασης και συγκεντρωτική διοικητική οργάνωση. Στις πινακίδες αυτές, αναφέρονται κύρια ανδρικά ονόματα σε σχέση με πόλεις της Κρήτης, δέκα ζεύγη τροχών, οι Θεοί Δίας και Διόνυσος και ιερό του Δία.
Αιγυπτιακές, Κυπριακές, Ιταλικές, Συροφοινικικές αλλά και Μυκηναϊκές εισαγωγές, πραγματοποιούνται εκείνη την περίοδο. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών, είναι και η έντονη Μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη, η οποία επηρέασε την κεραμική, την αρχιτεκτονική και την μικροτεχνία.
Ο Μινωικός αυτός οικισμός στο λόφο Καστέλι της πόλης των Χανίων, εγκαταλείπεται για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί. Αυτό διαπιστώνεται από τα άδεια δωμάτια, όπως επίσης και από την απουσία ενδείξεων καταστροφής, στην Υστερομινωική ΙΙΙ Γ περίοδο (περίπου 1190-1070 π.Χ.) και με αυτόν τον τρόπο, τελειώνει και η ευημερία της Υστερομινωικής περιόδου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Γεωμετρική εποχή, αρχίζει στην έναρξη της πρώτης χιλιετίας. Σηματοδοτείται κατά κύριο λόγο, από τη διάδοση της καύσης των νεκρών, από την χρήση του σιδήρου και φυσικά από την διακόσμηση των αγγείων, με γεωμετρικά μοτίβα.
Αρχιτεκτονικά λείψανα της Γεωμετρικής περιόδου αλλά και της πρώιμης αρχαϊκής (1050 -650 π.Χ.), έχουν επισημανθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα στην πόλη, παρά το πλήθος της αντίστοιχης κεραμικής, η οποία προέρχεται κυρίως από αρχαίους λάκκους απορριμμάτων.
Κάποιο τμήμα ζωφόρου, που βρίσκεται στο Μουσείο Χανίων των αρχών του 7ου αιώνα, αποτελεί εξαίρεση. Εικονίζει πρόσοψη ναού με το άγαλμα της Θεάς στο εσωτερικό του και πλαισιώνεται από τοξότες που το προστατεύουν από επίθεση ιππέων.
Στη θέση της σημερινής πόλης των Χανίων, ήταν και η Κυδωνία των ιστορικών χρόνων, παρόλο που τα λείψανα του ίδιου του οικισμού στο λόφο Καστέλι και στο κέντρο της σημερινής πόλης, έχουν εξαφανιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, εξαιτίας της αλλεπάλληλης δόμησης. Εάν κρίνει κανείς από τους τάφους που έχουν αποκαλυφθεί και από μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων, η περίοδος αυτή, πρέπει να ήταν εποχή άνθησης για την περιοχή,. Η ίδρυση της κλασικής Κυδωνίας αποδίδεται σε Σάμιους αποίκους, που εγκατέλειψαν το νησί τους το 524 π.Χ. όταν ο Πολυκράτης έγινε τύραννος εκεί. Οι Σάμιοι της Κυδωνίας υποτάχθηκαν στους Αιγινήτες που έτρεξαν σε βοήθεια των ντόπιων, μετά από πέντε χρόνια. Η επικράτεια της πόλης εκτεινόταν έως το ακρωτήριο Σπάθα στα Δυτικά, το Μελέχα στα Ανατολικά και τους πρόποδες των Λευκών Ορέων και την Απτέρα στα Νότια. Το 429 π.Χ., η πόλη λεηλατήθηκε από τους γείτονες της Πολιχνίτες με τη σύμπραξη των Αθηναίων. Το 74 π.Χ., οι κάτοικοι αντιστάθηκαν με επιτυχία στην πολιορκία των Ρωμαίων υπό τον Μάρκο Αντώνιο. Ο Κόιντο Μέτελλο ο Κρητικός (όπως ονομάστηκε μετά την νίκη του), λεηλάτησε την πόλη το 69 π.Χ. και στην συνέχεια, κατέλαβε ολόκληρη την Κρήτη.
Η Κυδωνία σαν ανεξάρτητη πόλη, έκοψε τα δικά της νομίσματα που είχαν κυκλοφορήσει σε πολλούς τύπους, κάποιοι από τους οποίους φέρουν στη μια όψη την κεφαλή της Αρτέμιδος ή του Απόλλωνα και στην άλλη όψη, τη λέξη ΚΥΔΩΝΙΑΤΑΝ μαζί με την σκηνή κυνηγιού ή λύκαινας που θηλάζει τον Κύδωνα. (φωτο)
Τα χρόνια εκείνα στην περιοχή των Χανίων, η ζωή πρέπει να ήταν ειρηνική. Αυτό συμπεραίνεται, από τα γλυπτά που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, από τα πολυτελή δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα, τα ψηφιδωτά δάπεδα, που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Το θέατρο της αρχαίας πόλης σωζόταν ως το 1585, το κατεδάφισαν όμως οι Ενετοί, για να χρησιμοποιήσουν μέρος από το οικοδομικό του υλικό, στο χτίσιμο των εξωτερικών τοίχων. Στα χρόνια αυτά, πρέπει επίσης να προσδιορισθεί και η αρχική κατάσταση του Βυζαντινού τείχους της ακρόπολης του Καστελίου. Η νεκρόπολη του οικισμού των ιστορικών χρόνων, ήταν εξαπλωμένη ολόγυρα του παρουσιάζοντας διαχρονική συνέχεια από τη Μεσομινωική περίοδο, μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ – Α΄ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – ΑΡΑΒΟΚΡΑΤΙΑ - Β΄ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η ανακάλυψη κάτω από τα θεμέλια του Βενετσιάνικου καθεδρικού (Duomo) ναού στη συνοικία Καστέλι, μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική μαρτυρία, η οποία και βεβαιώνει ότι και στην περίοδο αυτή, εδώ ήταν το κέντρο της πόλης. Η πόλη της Κυδωνίας, εξακολουθεί να ακμάζει και στην πρώτη Βυζαντινή περίοδο μέχρι την Αραβική κατάκτηση. Ο Χριστιανισμός, διαδίδεται από τον 1ο αιώνα. Στην Σύνοδο της Σαρδικής (Σόφιας) στα 342-343, συμμετέχει και ο Επίσκοπος Κυδωνίας και μνημονεύεται συχνά σε Πρακτικά Συνόδων και Εκκλησιαστικά "Τακτικά", μέχρι τον 9ο αιώνα. Επιτύμβιες επιγραφές και τάφοι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου και στην περιοχή του σημερινού Ορφανοτροφείου, δείχνουν ότι εκεί ήταν τα εκτεταμένα νεκροταφεία της πόλης, κατά την περίοδο αυτή.
Από τους επόμενους αιώνες υπάρχει ένα κενό στις πηγές και στις αρχαιολογικές μαρτυρίες. Καταγράφονται επίσης αρκετές καταστροφές και ιδιαίτερα, σε μνημεία που υπήρχαν σε παραλιακές τοποθεσίες και αυτό οφείλεται ασφαλώς, στις άγριες Αραβικές επιδρομές. Η κατάκτηση της Κρήτης από τους Σαρακηνούς το 824 μ.Χ., θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στη ζωή του τόπου, με συνέπειες στον κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό τομέα.
Η Αραβοκρατία, από το 824 μ.Χ. έως το 961 (οπότε η Κρήτη ανακατελήφθη από τον Νικηφόρο Φωκά), είναι για την Κυδωνία μια σκοτεινή περίοδος. Οι ιστορικές πηγές δεν είναι πολύ σαφείς και δεν έχουν εντοπισθεί αρχαιολογικές ενδείξεις. Στην περίοδο αυτή και γύρω στο 828, η Κυδωνία θα πρέπει να καταστράφηκε, όπως συνέβη και με τις περισσότερες πόλεις της Κρήτης.

Για την Β΄ Βυζαντινή περίοδο (961 – 1252), η μοναδική ένδειξη οικισμού στην περιοχή της Κυδωνίας είναι το φρούριο των Βυζαντινών που έχτισαν πάνω στον λόφο Καστέλι, με οικοδομικά υλικά από την αρχαία Κυδωνία.
Η ονομασία Καστέλι λοιπόν, ίσως να προέρχεται από το τείχος.
Εκείνη την εποχή φαίνεται να εγκαταλείπεται το όνομα Κυδωνία και την θέση του να παίρνει η ονομασία Χανιά. Η πόλη χάνει την αρχική της σημασία και για αυτό τον λόγο και η επισκοπή της, μεταφέρεται στην κοντινή Αγιά.
Το νέο όνομα αναφέρεται για πρώτη φορά στο έγγραφο «Sexteriorum Cretensioum in Militas division” του 1211 ως “Cania” και το 1252 ως “Canea” στο έγγραφο παραχώρησης της περιοχής των Χανίων . Σχετικά με την προέλευση και την ετυμολογία του, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επικρατέστερη, είναι αυτή που δίνει ο Νικόλαος Πλάτων σύμφωνα με την οποία το όνομα Χανιά, προέρχεται από το τοπωνύμιο Αλχανία κώμη. Το συγκεκριμένο τοπωνύμιο, προέρχεται από τον θεό Βελχανό που λατρευόταν τότε στην Κρήτη και δεν είναι άλλος από τον Ήφαιστο (= Vulcanus). Οι Άραβες, το προσάρμοσαν στην δική τους γλώσσα και το ερμήνευσαν ως Al Hanim (= το χάνι). Αργότερα το al θεωρήθηκε άρθρο και μεταφράστηκε σε «τα Χανιά» ή “La” Canea.

δείτε σελίδα 2...
 
 
Χάρτης και Πληροφορίες Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χανίων

Δείτε όλους τους Δήμους Χανίων >>

 
 
 
 
   
   
 
Restaurant in Chania   Στην πόλη των Χανίων υπάρχει πληθώρα εστιατορίων με κουζίνα για όλα τα γούστα, ταβέρνες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία σε όλο το πλάτος και μήκος του νομού Χανίων. Μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες και εστιατόρια συγκεντρώνεται στο παλιό λιμάνι με τον Ενετικό Φάρο του, το οποίο τη νύχτα χαρίζει ανεπανάληπτες εικόνες με τα πολύχρωμα κτήρια του φωτισμένα από άκρη ως άκρη. Σε κάθε περιοχή των Χανίων επίσης, θα βρείτε πολλές επιλογές σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Coffee in Chania   Είτε ήλιος, είτε βροχή, πάντα ζητάμε τα cafe των Χανίων που προσφέρονται για πραγματικό αραλίκι – αλλά και διασκέδαση στην έξοδο μας… στο λιμάνι, στις πλατείες, πεζόδρομους και σοκάκια και σε κάθε γειτονιά της πόλης. Θέλετε να δοκιμάσετε ένα δροσιστικό καφέ με το καλαμάκι, να ακουμπήσεις στην πλάτη της καρέκλας η απλά να γευτείτε τις λαχταριστές γεύσεις που προσφέρουν? Δείτε τις προτάσεις μας σε καφέ και καφετέριες στα Χανιά. Get your coffee in Chania now!

Hotels in Chania   Τα Χανιά είναι ο απόλυτος προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, προσφέροντας έναν υπέροχο συνδυασμό παλιού και μοντέρνου… αλλά και μια τεράστια ποικιλία ξενοδοχείων στα Χανιά και ενοικιαζόμενων δωματίων, με ανέσεις και υπηρεσίες που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας. Για διαμονή, δείτε τα επιλεγμένα ξενοδοχεία του καταλόγου μας.

Hotels in Chania   Για τις εξορμήσεις σας στα Χανιά, επιλέξετε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο από τις επιχειρήσεις Rent a Car του καταλόγου μας. Εμπιστευτείτε την μακροχρόνια εμπειρία που σας παρέχουν, και διαλέξτε από μια μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων… είτε πάτε παραλία είτε πάτε βουνό. Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δείτε εδώ.

 
   
 
  Τελευταίες Καταχωρήσεις στον Κατάλογο Επαγγελματιών CCG  
 
01-04-2020   EM Resorts - Ξενοδοχείακο Group
01-03-2020   Υδροψυχαγωγικό Πάρκο - Aqua Creta Limnoupolis
24-02-2020   Aphrodite Beach Front Apartments - Μοντέρνες Κατοικίες στο Μάλεμε
12-02-2020   Taxi24Chania - Γενικές Μεταφορές στην Κρήτη
30-01-2020   Maria Villas - Βίλες και Σουίτες στα Χανιά
24-01-2020   Crete Private Guide - Επαγγελματίες Ξεναγοί στην Κρήτη
16-01-2020   Sunset Elafonissi Apartments - Πολητελής Διαμερίσματα
16-12-2019   Apicreta - Μελισσοκομικά Είδη στα Χανιά

 
  Δείτε Επίσης...  
 
 
 
     
  Wedding in Chania - Γάμος Χανιά  
     
  Μικρές Αγγελίες - Classified Ads  
     
  Chillout News Chania - Rethymno - Heraklion  
 
 
 


       Επιστροφή στην Κορυφή
 

Οδηγίες χρήσης του iChania
Πληροφορίες για τον Επαγγελματία
Τρόποι Προβολής της Επιχείρησης Σας
Επικοινωνία με iChania
Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης
Πηγές

 
Λίγα λόγια για το Νομό Χανίων
Πληροφορίες για τους Δήμους
Χάρτης των Χανίων
Καιρός στα Χανιά
Φωτογραφίες στα Χανιά


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
κατασκευή, φιλοξενία, domains
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ προβολή, marketing, συμβουλευτική
ΜΜΕ εκδόσεις, ραδιόφωνο
ΓΡΑΦΙΚΑ λογότυπα, κάρτες, έντυπα
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - SERVICE σε υλικά Η/Υ και λογισμικό
  
  
Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες του chania-citizen-guide.gr διατίθεται στους επισκέπτες του αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία, χωρίς την γραπτή άδεια των εκδοτών.

Λεωφ. Κ. Καραμανλή 131, 73100 Χανιά - Κρήτη - Τηλ.:
E-mail: info@gxg.gr  -  Web Site:
www.gxg.gr
Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης

Κατασκευή Ιστοσελίδας και Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδας από την G-Squared Hellas
2015 - Recommended by the Chania Business and Tourist Guide