Προτάσεις Χανιά Γάμος Χανιά
Φαγητό στα Χανιά (Εστιατόρια, Ταβέρνες)
Διακοπές Χανιά (Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)
Ακίνητα Κρήτης (Κτηματομεσιτικά, Κατοικίες, Οικόπεδα)
Νέα και Ειδήσεις από Κρήτη και τον Υπόλοιπο Κόσμο
Chania Blogs


Δείτε όλες τις Υποκατηγορίες >>

Αγαπημένες Επιχείρησεις: 0 Καταχωρήσεις
 
 Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης    
   
 


   greek  english  german  norwegian - more languages  
  Ζανιδάκης - Μεταφορές και διανομές στην Κρήτη   Ζανιδάκης - Μεταφορές και διανομές στην Κρήτη  
 
Πληροφορίες/Ενημέρωση  
www


 
 
 
     
 
  Αναζήτηση στα Χανιά  
 
     
 
 
 
 
 
  Εξειδικευμένη Αναζήτηση Δείτε όλες τις Υποκατηγορίες >>
 
   
 
  Κατασκευή Ιστοσελίδων Χανιά | GxG Hellas (G-SQUARED) Ταξι Ερμής - Μεταφορά από Αεροδρόμιο και Λιμάνι | Chania Taxi Vape Port - Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Χανιά Μονωτικά Υλικά, Συστήματα Ξηρής Δόμησης, Χωρίσματα, Ψευδοροφές ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ aggelies-chania.gr  
  ΧΑΝΙΑ - Κατάλογος Επαγγελματιών του Νομού  
 

...προηγούμενη σελίδα

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
Βρίσκεται στην οδό Χάληδων 25, και στεγάζεται στο καθολικό της Μονής των Φραγκισκανών μοναχών, χτισμένο γύρω στον 16ο αιώνα. Ο Ενετικός ναός του Αγίου Φραγκίσκου, ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής όπως διαμορφώθηκε στην μεσαιωνική Δύση, με τη χρήση των σταυρολιθίων με νευρώσεις. Το 1645 οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε τζαμί, οι ‘Έλληνες το 1913 σε θέατρο και κινηματογράφο που λεγόταν «Ιδαίον Άντρον» και οι Γερμανοί στα 1941 σε αποθήκη στρατιωτικού υλικού, χωρίς όμως να το ανατινάξουν φεύγοντας.
Τελικά μετατράπηκε σε Αρχαιολογικό Μουσείο, το 1968.
Η έκθεση, είναι χωρισμένη κατά πλάτος σε δυο ενότητες. Η πρώτη στο ανατολικό τμήμα περιλαμβάνει εκθέματα των προϊστορικών χρόνων (3η και 2η χιλιετία π.Χ.) και η δεύτερη στο δυτικό τμήμα, περιλαμβάνει εκθέματα των ιστορικών χρόνων (1η χιλιετία π.Χ.)
Ανατολικό τμήμα - Έκθεση της προϊστορικής συλλογής
Εδώ υπάρχουν ευρήματα από τα προϊστορικά σπήλαια του Νομού Χανίων (3500-1200 π.Χ.) όπως Πρωτομινωική κεραμική, μιμήσεις πρωτοελλαδικών «σαλτσιέρων» και πρωτοκυκλαδικό εδώλιο, καθώς και ένας ενεπίγραφος ψευδόστομος αμφορέας που βρέθηκε στα σπήλαια Σκουροχλάδας Κεραμειών και Μαμελούκου Περιβολίων. Στην προθήκη 5, εκτίθενται ευρήματα από μικρό πρωτοθολωτό τάφο της περιοχής των Νέων Ρουμάτων (γύρω στα 2800 π.Χ.), και ακολουθούν εκθέματα των Μινωικών εγκαταστάσεων στα Νεροκούρου και στις Βρύσες Κυδωνίας.
Σε σειρά προθηκών, είναι εκτεθειμένα ευρήματα από τον σημαντικότερο Μινωικό οικισμό της Δυτικής Κρήτης την Μινωική Κυδωνία, που είχε ιδρυθεί στον παραλιακό λόφο Καστέλι, μέσα στην Παλιά Πόλη των Χανίων. Τα περισσότερα αντικείμενα, προέρχονται από την Ελληνοσουηδική ανασκαφή στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης. Τα πιο σημαντικά είναι τα δείγματα μινωικής γραφής, όπως πήλινες πινακίδες Γραμμικής Α΄και Β΄γραφής, πήλινα δισκία, θραύσματα ενεπίγραφων ψευδόστομων αμφορέων. Οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄γραφής (1300 π.Χ.), δείχνουν και την σπουδαιότητα της Κυδωνίας κατά την Κρητομηκυναϊκή περίοδο. Σύμφωνα με αυτές, η πόλη είχε ιερό (το Δίον) αφιερωμένο στον Δία και τον Διόνυσο. Μοναδικό εύρημα, είναι το πήλινο σφράγισμα με αριθμό ΚΗ 1563 (προθήκη 11) γνωστό ως Master Impression, που απεικονίζει ανδρική ηγεμονική μορφή στην κορυφή μεγαλοπρεπούς κτιριακού συγκροτήματος.


Στα δεξιά, βρίσκονται προθήκες με ευρήματα από τα νεκροταφεία της υστερομινωικής ΙΙΙ Α/Β εποχής (1400-1200 π.Χ.) και κυρίως από το νεκροταφείο Χανίων.
Υπάρχει επίσης και μια ομάδα αγγείων που προέρχονται από θαμωτό τάφο (1300-1200 π.Χ) της περιοχής της αρχαίας Απτέρας ανάμεσα στα οποία και η πυξίδα του τοπικού εργαστηρίου της Κυδωνίας, με την παράσταση του κιθαρωδού. Μια ωραία συλλογή κοσμημάτων, συμπληρώνει τα Μινωικά εκθέματα. Ξεχωρίζουν χρυσά περιδέραια, σφραγιδόλιθοι με παραστάσεις ζώων, λίθινες χάντρες από διαφορετικά υλικά και σχήματα από το θολωτό τάφο του χωριού Φυλακής Αποκορώνου.
Οι πήλινες λάρνακες που στολίζουν τον κεντρικό χώρο, προέρχονται από υστερομινωικούς ΙΙΙ Α/Β (1400-1200 π.Χ). Αποθηκευτικοί και ταφικοί πίθοι, είναι τοποθετημένοι σε διάφορες γωνίες του προϊστορικού τμήματος.
Δυτικό τμήμα : ‘Έκθεση της συλλογής των Ιστορικών Χρόνων
Στο δυτικό τμήμα του ναού του Αγίου Φραγκίσκου, εκτίθεται η συλλογή από τα ευρήματα των λεγόμενων ιστορικών χρόνων (1η χιλιετία π.Χ.). Με τα πλούσια σε πήλινα αγγεία – κτερίσματα, γεωμετρικά νεκροταφεία του νομού Χανίων από τις περιοχές Μόδι, Βούβες, Γαβαλομούρι, Καβούσι (100-1700 π.Χ). Ξεχωρίζει το πήλινο συρόμενο βόδι-παιχνίδι και το ειδώλιο έφιππης θεότητας. Στα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια, ανήκει το τμήμα ζωφόρου ναού της πόλης των Χανίων με παράσταση επίθεσης ιππέων εναντίον ναού, με το ξόανο γυναικείας θεάς (Ήρα) στο εσωτερικό του.
Υπάρχουν γλυπτά και αγάλματα θεοτήτων (Άρτεμις, Ασκληπιός, Παν, Αφροδίτη) και αυτοκρατόρων (Ανδριανός) ή κοινών θνητών, καθώς και επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες. Τα γλυπτά αυτά και οι λίθινες επιγραφές προέρχονται από διάφορα μέρη του νομού (πόλη Χανίων, Ασκληπιείο Λισού, Δικτύνναιο ιερό, Απτέρα, Πολυρρήνια, Κίσαμμος, Άστρικας, Μεσκλά, Γαύδος) και ανήκουν κυρίως στα Ελληνιστικά χρόνια και την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας (3ος αιώνας π.Χ. – 3ος αιώνας μ.Χ.). Στο βάθος της αίθουσας, προβάλλεται ο υπερφυσικός ανδριάντας ιματιοφόρου φιλοσόφου (250 μ.Χ.) που βρέθηκε το 1905, στην αρχαία Έλυρο.
Στον ίδιο χώρο, εκτίθενται ψηφιδωτά δάπεδα από την πόλη των Χανίων. Ανήκουν στην περίοδο της Ρωμαιοκρατίας (2ος-3ος αιώνας μ.Χ.) και εικονίζουν σκηνές από τον Διονυσιακό κύκλο και επεισόδια του μύθου του Ποσειδώνα και της νύμφης Αμυμώνης.
Στο κέντρο του μεσαίου κλίτους, βρίσκεται η προθήκη με τα νομίσματα του Μουσείου διαφόρων εποχών, από την κλασική εποχή, έως την περίοδο της Βενετοκρατίας.
Το νεκροταφείο της πόλης των Χανίων έχει δώσει πήλινα εδώλια, ορισμένα θαυμαστής τέχνης, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, ενδιαφέροντα κοσμήματα. Από την αρχαία Απτέρα, προέρχονται ομάδες γεωμετρικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών αγγείων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Η Φαλάσαρνα, η Τάρρα, η Λισός, έχουν δώσει αξιόλογα εκθέματα. Το ομοίωμα πήλινου ναΐσκου από την Φαλάσαρνα, είναι ένα ξεχωριστό εύρημα. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η προθήκη 38, με την συλλογή γυάλινων αγγείων. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή κοσμημάτων και άλλων μικροαντικειμένων των ιστορικών χρόνων ανάμεσα στα οποία, συγκαταλέγονται και αναθήματα από την εποχή της Ρωμαιοκρατίας από ένα ιερό στο Φαράγγι της Σαμαριάς (χάλκινο ειδώλιο κριού και βέλος), καθώς και νεκρικό στεφάνι από χάλκινα φύλλα και πήλινους καρπούς σε μίμηση κλάδων μυρτιάς, από τάφο της πόλης των Χανίων (τέλος 4ου αιώνα – αρχές 3ου αιώνα π.Χ.)
Χάληδων 28, Παλιά Πόλη.
Ανοιχτό από Τρίτη – Παρασκευή : 08:00 – 17.00, Σάββατο και Κυριακή 08:00 – 15:00. Τρίτη κλειστά.
Τηλ. 28210 90334
Email: protocol@keepka.culture.gr

Ιστορικό Αρχείο Κρήτης
Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1920 με έδρα τα Χανιά, ύστερα από απόφαση του Γενικού Διοικητή Κρήτης, είναι Δημόσια Υπηρεσία, αποκεντρωμένο τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους και υπάγεται απ' ευθείας στο Υπουργείο Παιδείας. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κρατικό διατηρητέο κτίριο στην οδό Ι. Σφακιανάκη 20, αλλά διαθέτει και δεύτερο, βοηθητικό κτίριο με αρχειοστάσια.
Το Αρχείο είναι σήμερα σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ώστε να θεωρείται το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά Αρχεία της χώρας σε περιεχόμενο, όγκο και σπουδαιότητα υλικού. Σκοπός και αποστολή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης είναι η περισυλλογή, ταξινόμηση, καταγραφή, διαφύλαξη και προβολή των πάσης φύσεως αρχείων και κειμηλίων που αφορούν στην Ιστορία της Κρήτης. Σήμερα, συνολικά περίπου 1.000.000 ιστορικά έγγραφα, φυλάσσονται σ' αυτό: Μεγάλες ιστορικές συλλογές, όπως η επίσημη αλληλογραφία των Κρητικών Επαναστάσεων 1821-1830, 1866-1869, 1877-1878, 1895-1898 και 1905. Περιλαμβάνονται επίσης, πολλές ιδιωτικές συλλογές με αρχειακό υλικό Επαναστατών και άλλων εξεχόντων προσώπων, το αρχείο Κρητών Αγωνιστών, τα αρχεία της Τουρκικής Διοικήσεως Κρήτης, του Κεντρικού Μεταφραστικού Γραφείου Κρήτης, της Κρητικής Πολιτείας και της Γερμανικής Κατοχής, αλλά και Διοικητικά, Δικαστικά, Εκκλησιαστικά κλπ, μεγάλο φωτογραφικό αρχείο με 5.000 περίπου φωτογραφίες, πλήρες αρχείο Κρητικού Τύπου από το 1831 μέχρι σήμερα, εξειδικευμένη Βιβλιοθήκη με 10.000 τίτλους περίπου, καθώς και μεγάλη μουσειακή συλλογή με πολύτιμα ιστορικά και λαογραφικά κειμήλια. Παράλληλα με το αρχειακό υλικό, έχει δημιουργηθεί και μουσειακό ιστορικό και λαογραφικό τμήμα.
Στην πρώτη αίθουσα του μουσειακού τμήματος, εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου (το γραφείο, η καρέκλα, η πολυθρόνα του, το πιεστήριο και τα γραμματόσημα του Κινήματος του Θερίσου, ιδιόγραφη απόλυση του από τον Αρμοστή, το ένταλμα σύλληψης επί εσχάτη προδοσία, δίσκος γραμμοφώνου με την φωνή του, το πιστόλι του, διάφορες εκδόσεις, κ.α.). Υπάρχουν ακόμα αίθουσες αφιερωμένες στους Κρητικούς Αγώνες, στην Κρητική Πολιτεία, στην Μάχη της Κρήτης και στην Αντίσταση των Κρητών.
Σκοπός και αποστολή του Αρχείου είναι η περισυλλογή, διάσωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη των πάσης φύσεως αρχείων και κειμηλίων που αφορούν την Ιστορία της Κρήτης, τα οποία θέτει χωρίς περιορισμούς στην διάθεση των ερευνητών, μελετητών και επισκεπτών της Υπηρεσίας.
Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης συμμετέχει σε εκθέσεις ντοκουμέντων και βιβλίων, διοργανώνει ή συμμετέχει σε πνευματικές εκδηλώσεις και συνέδρια και έχει συνεργασία και διασυνδέσεις τόσο με το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων, όσο και με Αρχεία, Πανεπιστήμια, επιστήμονες και ερευνητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδοτική δραστηριότητα και δημοσιεύει διάφορες ερευνητικές εργασίες ιστορικού περιεχομένου ή πραγματοποιεί ανάλογες διαλέξεις και ομιλίες.
Ι. Σφακιανάκη 20
Τηλ: 28210 52606 & 28210 23082
Email: history@gak.chan.sch.gr
Ανοιχτό από Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14 :00. Σαββατοκύριακα κλειστά.

δείτε σελίδα 2...

 
 
Χάρτης και Πληροφορίες Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χανίων

Δείτε όλους τους Δήμους Χανίων >>

 
 
 
 
   
   
 
Restaurant in Chania   Στην πόλη των Χανίων υπάρχει πληθώρα εστιατορίων με κουζίνα για όλα τα γούστα, ταβέρνες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία σε όλο το πλάτος και μήκος του νομού Χανίων. Μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες και εστιατόρια συγκεντρώνεται στο παλιό λιμάνι με τον Ενετικό Φάρο του, το οποίο τη νύχτα χαρίζει ανεπανάληπτες εικόνες με τα πολύχρωμα κτήρια του φωτισμένα από άκρη ως άκρη. Σε κάθε περιοχή των Χανίων επίσης, θα βρείτε πολλές επιλογές σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Coffee in Chania   Είτε ήλιος, είτε βροχή, πάντα ζητάμε τα cafe των Χανίων που προσφέρονται για πραγματικό αραλίκι – αλλά και διασκέδαση στην έξοδο μας… στο λιμάνι, στις πλατείες, πεζόδρομους και σοκάκια και σε κάθε γειτονιά της πόλης. Θέλετε να δοκιμάσετε ένα δροσιστικό καφέ με το καλαμάκι, να ακουμπήσεις στην πλάτη της καρέκλας η απλά να γευτείτε τις λαχταριστές γεύσεις που προσφέρουν? Δείτε τις προτάσεις μας σε καφέ και καφετέριες στα Χανιά. Get your coffee in Chania now!

Hotels in Chania   Τα Χανιά είναι ο απόλυτος προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, προσφέροντας έναν υπέροχο συνδυασμό παλιού και μοντέρνου… αλλά και μια τεράστια ποικιλία ξενοδοχείων στα Χανιά και ενοικιαζόμενων δωματίων, με ανέσεις και υπηρεσίες που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας. Για διαμονή, δείτε τα επιλεγμένα ξενοδοχεία του καταλόγου μας.

Hotels in Chania   Για τις εξορμήσεις σας στα Χανιά, επιλέξετε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο από τις επιχειρήσεις Rent a Car του καταλόγου μας. Εμπιστευτείτε την μακροχρόνια εμπειρία που σας παρέχουν, και διαλέξτε από μια μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων… είτε πάτε παραλία είτε πάτε βουνό. Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δείτε εδώ.

 
   
 
  Τελευταίες Καταχωρήσεις στον Κατάλογο Επαγγελματιών CCG  
 
01-04-2020   EM Resorts - Ξενοδοχείακο Group
01-03-2020   Υδροψυχαγωγικό Πάρκο - Aqua Creta Limnoupolis
24-02-2020   Aphrodite Beach Front Apartments - Μοντέρνες Κατοικίες στο Μάλεμε
12-02-2020   Taxi24Chania - Γενικές Μεταφορές στην Κρήτη
30-01-2020   Maria Villas - Βίλες και Σουίτες στα Χανιά
24-01-2020   Crete Private Guide - Επαγγελματίες Ξεναγοί στην Κρήτη
16-01-2020   Sunset Elafonissi Apartments - Πολητελής Διαμερίσματα
16-12-2019   Apicreta - Μελισσοκομικά Είδη στα Χανιά

 
  Δείτε Επίσης...  
 
 
 
     
  Wedding in Chania - Γάμος Χανιά  
     
  Μικρές Αγγελίες - Classified Ads  
     
  Chillout News Chania - Rethymno - Heraklion  
 
 
 


       Επιστροφή στην Κορυφή
 

Οδηγίες χρήσης του iChania
Πληροφορίες για τον Επαγγελματία
Τρόποι Προβολής της Επιχείρησης Σας
Επικοινωνία με iChania
Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης
Πηγές

 
Λίγα λόγια για το Νομό Χανίων
Πληροφορίες για τους Δήμους
Χάρτης των Χανίων
Καιρός στα Χανιά
Φωτογραφίες στα Χανιά


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
κατασκευή, φιλοξενία, domains
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ προβολή, marketing, συμβουλευτική
ΜΜΕ εκδόσεις, ραδιόφωνο
ΓΡΑΦΙΚΑ λογότυπα, κάρτες, έντυπα
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - SERVICE σε υλικά Η/Υ και λογισμικό
  
  
Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες του chania-citizen-guide.gr διατίθεται στους επισκέπτες του αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία, χωρίς την γραπτή άδεια των εκδοτών.

Λεωφ. Κ. Καραμανλή 131, 73100 Χανιά - Κρήτη - Τηλ.:
E-mail: info@gxg.gr  -  Web Site:
www.gxg.gr
Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης

Κατασκευή Ιστοσελίδας και Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδας από την G-Squared Hellas
2015 - Recommended by the Chania Business and Tourist Guide