Προτάσεις Χανιά Γάμος Χανιά
Φαγητό στα Χανιά (Εστιατόρια, Ταβέρνες)
Διακοπές Χανιά (Ξενοδοχεία, Διαμερίσματα, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια)
Ακίνητα Κρήτης (Κτηματομεσιτικά, Κατοικίες, Οικόπεδα)
Νέα και Ειδήσεις από Κρήτη και τον Υπόλοιπο Κόσμο
Chania Blogs


Δείτε όλες τις Υποκατηγορίες >>

Αγαπημένες Επιχείρησεις: 0 Καταχωρήσεις
 
 Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης    
   
 


   greek  english  german  norwegian - more languages  
  Ζανιδάκης - Μεταφορές και διανομές στην Κρήτη   Ζανιδάκης - Μεταφορές και διανομές στην Κρήτη  
 
Πληροφορίες/Ενημέρωση  
www


 
 
 
     
 
  Αναζήτηση στα Χανιά  
 
     
 
 
 
 
 
  Εξειδικευμένη Αναζήτηση Δείτε όλες τις Υποκατηγορίες >>
 
   
 
  Κατασκευή Ιστοσελίδων Χανιά | GxG Hellas (G-SQUARED) Ταξι Ερμής - Μεταφορά από Αεροδρόμιο και Λιμάνι | Chania Taxi Vape Port - Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Χανιά Μονωτικά Υλικά, Συστήματα Ξηρής Δόμησης, Χωρίσματα, Ψευδοροφές ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ aggelies-chania.gr  
  ΧΑΝΙΑ - Κατάλογος Επαγγελματιών του Νομού  
 

...προηγούμενη σελίδα

Αξιοθέατα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας, η παλιά πόλη ασφυκτιά μέσα στα τείχη της, ενώ η νέα έχει ήδη καταλάβει πολλαπλάσια έκταση. Η πολεοδομική νομοθεσία, επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό της. ‘Έτσι κατεδαφίζονται ξύλινα κιόσκια και άλλες κατασκευές , ενώ γίνονται διαπλατύνσεις και εκσυγχρονισμός δρόμων και πλατειών. Η αναγκαιότητα των οχυρώσεων έχει πλέον ξεπεραστεί, και ξεκινά η κατάργηση τους με διανοίξεις μεγάλων ρηγμάτων για τη συνένωση των δρόμων, καταχώσεις τμημάτων της τάφρου και κατεδαφίσεις άλλων τμημάτων για εκτέλεση έργων.
‘Έτσι κατεδαφίζεται η κεντρική πύλη στη νότια πλευρά και οι γειτονικοί επιπρομαχώνες του μεγάλου προμαχώνα Piatta Forma, ισοπεδώνονται για να επιχωματώσουν την τάφρο και να κτιστεί πάνω της η εντυπωσιακή Δημοτική Αγορά με τις τέσσερις κεραίες του σταυρού στραμμένες στα κύρια σημεία του ορίζοντα.
Για το κτίσιμο της Αγοράς, αγοράστηκε ένα αντλητικό μηχάνημα για την άντληση νερού από το πηγάδι του Δημοτικού Κήπου. Για την συγκέντρωση του νερού, κατασκευάστηκε δεξαμενή που υπάρχει ακόμα στον Κήπο και με σωλήνες, το νερό διοχετευόταν στο εργοτάξιο της Αγοράς.
Το σχέδιο της ήταν επηρεασμένο από τα κτίρια της λεγόμενης «εποχής του σιδήρου» του τέλους του 19ου αιώνα, που χαρακτηρίζει την Βιομηχανική επανάσταση. Στο κτίριο που διακρίνεται για την κομψότητα και την ισορροπία του, διατηρούνται σχηματοποιημένα τα μορφολογικά στοιχεία του ύστερου Νεοκλασικισμού.
Στις 14 Απριλίου του 1911, η Αγορά θεμελιώθηκε από τον Δήμαρχο Μανώλη Μουντάκη, και στις 4 Δεκεμβρίου 1913, εγκαινιάζεται από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στα πλαίσια του εορτασμού της ‘Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Έκτοτε, λειτουργεί αδιάκοπα ως Αγορά των Χανίων.

ΤΟ ΡΟΛΟΙ
Το 1924, στην βορειοανατολική γωνία του Κήπου άρχισε να κτίζεται το Ρολόι της πόλης, το οποίο τελείωσε το 1927. Για το κτίσιμο της στήλης του ρολογιού, χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες από τα λατομεία Λενταριανών και Χαλέπας και άμμος ποταμίσια. Το Ρολόι, έχει ιδιόμορφη τριμερή διάρθρωση: Βάση και κορμό, των οποίων οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλική περίμετρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Την δημιουργία του Δημοτικού Κήπου των Χανίων, δημιούργησε η ανάγκη ύπαρξης ενός ελεύθερου χώρου για ένα περίπατο και αναψυχή των στριμωγμένων κατοίκων μέσα στα τείχη, τα τελευταία χρόνια της Τούρκικης κατοχής.
Το 1870 ο Ρεούφ Πασά, αξιοποιώντας τον καθιερωμένο πια περίπατο προς την αμμώδη περιοχή μιας μεγάλης συκιάς, φυτεύει τον Κήπο τον μπαξέ, το οποίο θα είναι και το πρώτο κοινωφελές έργο, έξω από τα τείχη της πόλης των Χανίων.
Ο Κήπος σε επίπεδο υψηλότερο του γύρω χώρου με θαυμάσιο ορίζοντα, φυτεύτηκε κυρίως με αειθαλή δέντρα, ενώ κάτω από την σκιά τους καλλιεργούσαν λουλούδια.
Οι δρόμοι του Κήπου, χαραγμένοι σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά κηποτεχνικά πρότυπα και στρωμένοι με χονδρή άμμο, σε πολλά σημεία σκεπάζονταν με κληματίδες. Μέσα στον Κήπο, έστησαν δύο αγάλματα και έναν Ερμή της αρχαίας Κυδωνίας. Δυο φορές την εβδομάδα, έπαιζε εκεί η στρατιωτική μπάντα.
Στην βορειοδυτική γωνιά του Κήπου (θέση της σημερινής στρατιωτικής λέσχης), κτίζεται το 1889 από τον Σακίρ Πασά, ένα άκομψο και χονδροειδές κτίσμα για συγκεντρώσεις, και αυτό γιατί ο Πασάς θέλοντας να παραστήσει την Κρήτη τόπο ειρήνης και ευημερίας, αποφάσισε να αρχίσει σειρά θεατρικών παραστάσεων. Έτσι ζήτησε από την χριστιανική κοινότητα την αίθουσα του δημοτικού σχολείου, όπου θα δινόταν η πρώτη παράσταση προς τιμή των προξένων. Η χριστιανική κοινότητα, αρνήθηκε να παραχωρήσει το σχολείο και τότε ο Πασάς αποφάσισε να κτίσει την δική του αίθουσα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησε και το ποσόν που είχε πληρώσει ο κτηματίας Μ.Μέντζος για να πάρει την άδεια και να οικοδομήσει σειρά μαγαζιών, στις τάφρους των τειχών. Η αίθουσα, κτίστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και χρησίμευσε σαν θέατρο, κυβερνητικό τυπογραφείο, Βουλή, αίθουσα χορών κ.λ.π.. Κατέρρευσε ξαφνικά τον Οκτώβρη του 1911, όταν έπεσε η στέγη του την ώρα που έδυε ο ήλιος.
Μέσα στον Κήπο λειτουργούσε καφενείο, ενώ το 1905 οι τότε ενοικιαστές του Κ. Μανωλικάκης και Δ. Σαββάκης, έφεραν και λειτούργησαν τον πρώτο κινηματογράφο. Από τότε και μέχρι σήμερα, ο θερινός κινηματογράφος αποτέλεσε το απαραίτητο συμπλήρωμα του Δημοτικού Κήπου. Τον χειμώνα του 1918, ο Δήμος Χανίων αναθέτει στον γεωπόνο και δενδροκόμο του Αγροκηπίου Κωνσταντίνο Σπάη, την ανακαίνιση του Κήπου. Τότε κόβονται και ξεριζώνονται τα άσχημα και κακογερασμένα δένδρα, και φυτεύονται νέα με ωραία φυλλωσιά και λεπτό άρωμα κυρίως νεραντζιές, δάφνες του Απόλλωνα, Ιαπωνικές σπηλιές και δένδρα Πουλιενέζι, με την κατάλευκη άνθηση. Τα παλιά σχήματα των παρτεριών καταργούνται και στην θέση τους, διαγράφονται τα νέα σχήματα με τα λεβαντίνια. Το παρτέρι στην είσοδο εμπρός και δεξιά, διαμορφώνεται σε πεταλούδα που κάθεται πάνω σε λουλούδι, και το μεγάλο κεντρικό παρτέρι, σε σχήμα αρχαϊκού αμφορέα.
‘Ένας λαβύρινθος με μια μόνο είσοδο διαμορφώνεται στο δυτικό τμήμα του Κήπου, για περιπλάνηση ανάμεσα σε σκιερά δρομάκια, κάτω από περιτριγυρισμένες από φύλλα και λουλούδια καλύβες και ανάπαυση σε ένα από τα πολλά προβλεπόμενα παγκάκια, σοφά και ξεχωριστά τοποθετημένα, έτσι που το ένα να μη φαίνεται από το άλλο.
Προβλέπεται η κατασκευή μικρών λιμνών για τα παιδιά, από τις οποίες δύο ενώνονται με γέφυρα κτισμένη με βραχάκια από τη θάλασσα. Το 1928 από τα φυτά που στάλθηκαν από την Αθήνα για να φυτευτούν στην αυλή του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου, ένα μέρος φυτεύεται και στον Κήπο.

δείτε σελίδα 2...

 
 
Χάρτης και Πληροφορίες Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Χανίων

Δείτε όλους τους Δήμους Χανίων >>

 
 
 
 
   
   
 
Restaurant in Chania   Στην πόλη των Χανίων υπάρχει πληθώρα εστιατορίων με κουζίνα για όλα τα γούστα, ταβέρνες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία σε όλο το πλάτος και μήκος του νομού Χανίων. Μεγάλη ποικιλία σε ταβέρνες και εστιατόρια συγκεντρώνεται στο παλιό λιμάνι με τον Ενετικό Φάρο του, το οποίο τη νύχτα χαρίζει ανεπανάληπτες εικόνες με τα πολύχρωμα κτήρια του φωτισμένα από άκρη ως άκρη. Σε κάθε περιοχή των Χανίων επίσης, θα βρείτε πολλές επιλογές σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Coffee in Chania   Είτε ήλιος, είτε βροχή, πάντα ζητάμε τα cafe των Χανίων που προσφέρονται για πραγματικό αραλίκι – αλλά και διασκέδαση στην έξοδο μας… στο λιμάνι, στις πλατείες, πεζόδρομους και σοκάκια και σε κάθε γειτονιά της πόλης. Θέλετε να δοκιμάσετε ένα δροσιστικό καφέ με το καλαμάκι, να ακουμπήσεις στην πλάτη της καρέκλας η απλά να γευτείτε τις λαχταριστές γεύσεις που προσφέρουν? Δείτε τις προτάσεις μας σε καφέ και καφετέριες στα Χανιά. Get your coffee in Chania now!

Hotels in Chania   Τα Χανιά είναι ο απόλυτος προορισμός για διακοπές και χαλάρωση, προσφέροντας έναν υπέροχο συνδυασμό παλιού και μοντέρνου… αλλά και μια τεράστια ποικιλία ξενοδοχείων στα Χανιά και ενοικιαζόμενων δωματίων, με ανέσεις και υπηρεσίες που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας. Για διαμονή, δείτε τα επιλεγμένα ξενοδοχεία του καταλόγου μας.

Hotels in Chania   Για τις εξορμήσεις σας στα Χανιά, επιλέξετε να ενοικιάσετε αυτοκίνητο από τις επιχειρήσεις Rent a Car του καταλόγου μας. Εμπιστευτείτε την μακροχρόνια εμπειρία που σας παρέχουν, και διαλέξτε από μια μεγάλη γκάμα αυτοκινήτων… είτε πάτε παραλία είτε πάτε βουνό. Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δείτε εδώ.

 
   
 
  Τελευταίες Καταχωρήσεις στον Κατάλογο Επαγγελματιών CCG  
 
01-04-2020   EM Resorts - Ξενοδοχείακο Group
01-03-2020   Υδροψυχαγωγικό Πάρκο - Aqua Creta Limnoupolis
24-02-2020   Aphrodite Beach Front Apartments - Μοντέρνες Κατοικίες στο Μάλεμε
12-02-2020   Taxi24Chania - Γενικές Μεταφορές στην Κρήτη
30-01-2020   Maria Villas - Βίλες και Σουίτες στα Χανιά
24-01-2020   Crete Private Guide - Επαγγελματίες Ξεναγοί στην Κρήτη
16-01-2020   Sunset Elafonissi Apartments - Πολητελής Διαμερίσματα
16-12-2019   Apicreta - Μελισσοκομικά Είδη στα Χανιά

 
  Δείτε Επίσης...  
 
 
 
     
  Wedding in Chania - Γάμος Χανιά  
     
  Μικρές Αγγελίες - Classified Ads  
     
  Chillout News Chania - Rethymno - Heraklion  
 
 
 


       Επιστροφή στην Κορυφή
 

Οδηγίες χρήσης του iChania
Πληροφορίες για τον Επαγγελματία
Τρόποι Προβολής της Επιχείρησης Σας
Επικοινωνία με iChania
Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης
Πηγές

 
Λίγα λόγια για το Νομό Χανίων
Πληροφορίες για τους Δήμους
Χάρτης των Χανίων
Καιρός στα Χανιά
Φωτογραφίες στα Χανιά


ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
κατασκευή, φιλοξενία, domains
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ προβολή, marketing, συμβουλευτική
ΜΜΕ εκδόσεις, ραδιόφωνο
ΓΡΑΦΙΚΑ λογότυπα, κάρτες, έντυπα
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ - SERVICE σε υλικά Η/Υ και λογισμικό
  
  
Το περιεχόμενο και οι υπηρεσίες του chania-citizen-guide.gr διατίθεται στους επισκέπτες του αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία, χωρίς την γραπτή άδεια των εκδοτών.

Λεωφ. Κ. Καραμανλή 131, 73100 Χανιά - Κρήτη - Τηλ.:
E-mail: info@gxg.gr  -  Web Site:
www.gxg.gr
Καταχωρηθείτε - Διόρθωση Καταχώρησης

Κατασκευή Ιστοσελίδας και Βελτιστοποίηση Ιστοσελίδας από την G-Squared Hellas
2015 - Recommended by the Chania Business and Tourist Guide