Γενικές Πληροφορίες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου

Τάφοι Βενιζέλων:
Επίνειο του Ακρωτηρίου είναι ο λόφος του Προφήτη Ηλία, με την μαγευτική θέα.
Εκεί, βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων (Ελευθερίου και του γιου του Σοφοκλή), το Βυζαντινό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και οι πανέμορφοι κήποι που προσφέρονται για περιπάτους και από όπου φαίνεται ολόκληρη η πόλη των Χανίων. Βρίσκεται στην είσοδο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, απ΄όπου περνάει ο δρόμος από τα Χανιά για το αεροδρόμιο, σε απόσταση περίπου 2 χιλ. από την πόλη των Χανίων.
Μονή Αγ.Τριάδας των Τζαγκαρόλων:

Η Αγία Τριάδα, απέχει 16 χιλ. από τα Χανιά στο δρόμο Χανιά – Αρώνι – Παζινός – Αγία Τριάδα.
Στον Παζινό (Καλαγκάδω) πάνω στο δρόμο για το αεροδρόμιο και την Αγία Τριάδα, θα συναντήσετε το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα.
Η Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, είναι ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην Ιστορία και την Παιδεία της Κρήτης.
Βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού, στη θέση «Τζομπόμυλος» του ακρωτηρίου Μελέχα. Σύμφωνα με την παράδοση, που επιβεβαιώνεται και από έγγραφα των αρχείων της Βενετίας, κτίστηκε από τους αδελφούς Ιερεμία και Λαυρέντιο ΤΖαγκαρόλους, που καταγόταν από μεγάλη Βενετοκρητική οικογένεια και είχαν ισχυρή επιρροή τόσο στον Ορθόδοξο πληθυσμό, όσο και στους Καθολικούς Βενετούς.
Ο Ιερεμίας ήταν ένας σπουδαίος λόγιος, φίλος του μεγάλου Πατριάρχη Aλεξάνδρειας Μελετίου Πηγά και υποψήφιος ο ίδιος για το θρόνο του οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν κάτοχος της Ελληνικής και Λατινικής παιδείας όπως φαίνεται από τα γραφτά του, αλλά και τις δίγλωσσες επιγραφές που σώζονται σε μεγάλο αριθμό στα κτίσματα της Μονής. Η παιδεία του και οι γνώσεις του πάνω στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική της εποχής του, είναι φανερές από το ίδιο το συγκρότημα που σχεδίασε και έκτισε και όπου έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες επιδράσεις από το Βερονέζο αρχιτέκτονα του 160υ αιώνα Sebastiano Serlio.

Σχετικά άρθρα

Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων

Αρκετά ¨ταλαιπωρημένο¨ λόγω των συνεχών λεηλασιών και πυρπολισμών.Η Μονή της Αγίας Τριάδας (Τσαγκαρόλων) βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων, στη χερσόνησο Ακρωτήρι. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μοναστήρι και στην πραγματικότητα, είναι το μεγαλύτερο από όλα των μοναστήρια της Κρήτης. Η αρχιτεκτονική του έχει στοιχεία της Ενετοκρατίας και ύφος Κρητικής Αναγέννησης σε αυστηρό […]

Παραλία Σεϊτάν Λιμάνια

Η παραλία Σεϊτάν Λιμάνια βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα 22 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων.Το όνομα σημαίνει Καταραμένα Λιμάνια και προέρχεται από το γεγονός ότι οι κυματισμοί που δημιουργούνται στην περιοχή είναι επικίνδυνοι. Μόλις φτάσετε στο τερματικό σημείο με το μεταφορικό σας μέσο θα αντικρίσετε μια σπάνια αντιθετική ομορφιά ανάμεσα στο άγριο των απότομων […]

Οι τάφοι των Βενιζέλων

Στο ανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου βρίσκονται οι τάφοι των Βενιζέλων. Γύρω απο τους τάφους έχει χτιστεί ενα πανέμορφο πάρκο, υπο την σκιά των πεύκων, με κήπους, λιθόστρωτα δάπεδα, σκαλοπάτια, πεζούλια και απίστευτη θέα της πόλης των Χανίων. Τάφοι Αντικριστά ο ένας απο τον άλλον, έχουν χτιστεί οι τάφοι του Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του […]

Σταυρός

Ο Σταυρός είναι ένα ήρεμο παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα του ακρωτηρίου. Είναι σημείο επιλογής διακοπών διότι είναι κοντά στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι. Υπάρχουν επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια και παραλίες. Η παραλία του Σταυρού είναι μία πλήρως οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ασφαλής και ρηχή. Είναι κυρίως απάνεμη παραλία καθώς βρίσκεται σε […]

Εκκλησίες και μοναστήρια στο Ακρωτήρι Χανίων

Ιερά μονή Αγίας Τριάδος-Τσαγκαρόλων(16ος αιώνας) : Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι στην Κρήτη, άξιο θαυμασμού λόγω αρχιτεκτονικής ομορφιάς και βρίσκεται στο κέντρο του Ακρωτηρίου. Αρκετά ¨ταλαιπωρημένο¨ λόγω των συνεχών λεηλασιών και πυρπολήσεων. Ιερά μονή Γουβερνέτου(15ος ): Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακρωτηρίου και είναι πλούσιο σε εξωτερική ομορφιά, σε αντίθεση με το  πολύ πενιχρό εσωτερικό της. […]

Γεωγραφία

Η Δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου βρίσκεται στα βόρεια και ανατολικά του νομού Χανίων και έχει σαν έδρα το Πυθάρι. Πρόκειται για παραθαλάσσιο δήμο, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει συνολικά 10.321 κατοίκους και έκταση 112.644 στρέμματα. Ο δήμος περιλαμβάνει 5 δημοτικά διαμερίσματα και 24 οικισμούς. Τα δημοτικά διαμερίσματα είναι του Αρωνίου, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά, Στερνών και Χορδακίου.
Με το όνομα Ακρωτήρι, είναι γνωστή η χερσόνησος ανατολικά των Χανίων, πού παλαιότερα ονομαζόταν Κύαμον.
Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν Χάρακα, σήμερα ακούγεται Ακρωτήρι Μαλέχα.
Η μεγαλύτερη βουνοκορφή του είναι η Σκλόκα 528 μ, τα δε βόρεια υψώματα λεγόταν Αρκουδοβούνια, όνομα πού προέρχεται από το σπήλαιο της Αρκούδαινας στο Γουβερνέτο. Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου, δρα σαν φράγμα που προστατεύει τον κόλπο της Σούδας από τους δυνατούς βόρειους ανέμους. Το Ακρωτήρι έχει αρκετές ενδιαφέρουσες περιοχές. Στη βόρεια ακτή βρίσκονται αμμώδεις παραλίες θαυμάσιες για κολύμπι, ενώ βορειοανατολικά υπάρχουν αρκετά παλιά μοναστήρια. Το αεροδρόμιο και οι στρατιωτικές βάσεις κυριαρχούν στο κεντρικό και το νότιο μέρος της χερσονήσου. Πολλοί επισκέπτες, έρχονται στην Κρήτη για να θαυμάσουν τα πολλά είδη σπάνιων κι άγριων φυτών που φυτρώνουν στο Ακρωτήρι, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Φαράγγια:
Καλαθά – 8 χλμ από Χανιά
Ποροφάραγγο – 14 χλμ από Χανιά
Αγιοφάραγγο – 16 χλμ από Χανιά
Αγίου Αντωνίου και Κατεβατής – 18 χλμ από Χανιά
Πόρο Μαυρέ – 16 χλμ από Χανιά.

Σπήλαια:
Με πλούσιο λιθωματικό πλούτο, φανταστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι συνολικά 15, όλα επισκέψιμα και μέσα στη διαδρομή των φαραγγιών. Τα πιο σπουδαία από αυτά, είναι:
Λερά – Στον Σταυρό όπου γυρίστηκε το κινηματογραφικό έργο «ZORBA THE GREEK», με τον Άντονυ Κουήν.
Αρκαλόσπηλιο – 3χλμ από τη Μονή Γουβερνέτου
Αχαιρόσπηλιο και Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη δίπλα το ένα στο άλλο στο Καθολικό μέσα στο Αγιοφάραγγο , 3 χλμ από τη Μονή Γουβερνέτου.
Αρκουδόσπηλιο, δίπλα στη μονή Κουμαρόσπηλιου μεταξύ Μονής Αγίας Τριάδας και Γουβερνέτου.
Όλα αυτά, είναι δίπλα στα ξενοδοχεία και μόλις 10 -20 χιλιόμετρα, από τα Χανιά.

Ιστορία

Κάτω από το χωριό Στέρνες, ήταν η αρχαία Μινώα στον μικρό κολπίσκο.
Στην επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου για να σωθούν κατέφευγαν στα σπήλαια, στα μοναστήρια, και στα κασώτικα καράβια, πού ήταν στη Σούδα.
Το 1822 οι Ακρωτηριανοί μαζί με τον Δαμινό, κατέβηκαν από την Μαλάξα και έσφαξαν όλους τους Τούρκους του Ακρωτηρίου, χωρίς καμιά απώλεια.
Το Ακρωτήρι πήρε σπουδαία θέση στην ιστορία της Κρήτης στην επανάσταση του 1897.Τότε μαζεύτηκαν περίπου 1.000 επαναστάτες με αρχηγό τον Αντώνιο Σήφακα και η επαναστατική επιτροπή με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, εγκατέστησε την έδρα της στον Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχουν σήμερα οι τάφοι των Βενιζέλων.
Το 1897, οι στόλοι των (προστάτιδων) δυνάμεων από το λιμάνι των Χανίων βομβάρδισαν τις θέσεις των επαναστατών, με σκοπό να βοηθήσουν τους Τούρκους πού τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι επαναστάτες. Μια οβίδα, κομμάτιασε το κοντάρι της Ελληνικής σημαίας πού κυμάτιζε στον Προφήτη Ηλία .Τότε ο Σπύρος Καγιαλάκης (Καγιαλές), άρπαξε την σημαία και έγινε ο ίδιος κοντάρι, ανεβαίνοντας πάνω σε ένα βράχο.
Βλέποντας το μεγαλείο του Κρητικού Ηρωισμού, ο Ιταλός ναύαρχος Φελίκιε Καναβάρο, διέταξε την παύση πυρός.
Ο λαϊκός τραγουδιστής, αποθανάτισε το γεγονός με τον παρακάτω στίχο:
« Περήφανο Ακρωτήρι μου η δόξα σου είναι τόση Πουναι γραμμένη εκεί ψηλά ποτέ της δεν θα λειώσει»
Στον οικισμό Πλακούρες πάνω από το οροπέδιο του Βόθωνα, έγιναν οι πρώτες συνεδριάσεις της επαναστατικής συνέλευσης όπου εκλέχτηκε η προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης πού την αποτελούσαν οι Ιωάννης Σφακιανάκης πρόεδρος, Ελευθέριος Βενιζέλος αντιπρόεδρος και μέλη οι Αντ. Χατζηδάκης Εμμ. Ζαχαράκης Γ. Μυλωνογιάννης και Μ. Γιαμαλάκης, πού κυβέρνησε μέχρι το 1898 οπότε ήλθε ο πρίγκιπας Γεώργιος.
Στη θέση Φρύδια η Προφήτης Ηλίας στήθηκε το άγαλμα του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου το 1935, έργο του Θωμά Θωμόπουλου.
Στον ίδιο χώρο έχουν ταφεί ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος και ο γιος του Σοφοκλής.
Επί Τουρκοκρατίας, η Χαλέπα ήταν η έδρα του δήμου Ακρωτηρίου. Στην Χαλέπα ήταν και τα προξενεία όλων των Μεγάλων Δυνάμεων.
Στην Χαλέπα υπεγράφη τον Οκτώβρη του 1878, η σύμβαση της Χαλέπας, από τον τότε διοικητή Κωστή Αδοσίδη, Πασά πού παραχώρησε αρκετά προνόμια στους χριστιανούς τα οποία καταργήθηκαν μετά με το φιρμάνι του 1889.

Μουσεία

Κοντά στο Μαράθι υπάρχει επίσης αρχαιολογικός χώρος, πού λέγεται το «Μικρό ανάκτορο του Μίνωα».
Η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι τα διάφορα σημεία του Ακρωτηρίου, κυμαίνεται από 3 μέχρι 7 χιλ. ενώ από το λιμάνι της Σούδας, 10-12 χιλ.
Μοναστήρια:
Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων – 16ος αιώνας, 14 χλμ από Χανιά
Μονή Γουβερνέτου – 15ος αιώνας, 4 χλμ από Μ. Αγίας Τριάδας και 18χλμ από Χανιά.
Καθολικό – Το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη (6-10ος αιώνας) με σκήτες όπως αυτές των Μετεώρων, 3χλμ από Μ. Γουβερνέτου και 21 χλμ από Χανιά.
Γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη στις Κορακιές – 17ος αιώνας, 7 χλμ. από Χανιά.
Μονή Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα – 17ος αιώνας.
Μετόχι Αγίου Αντωνίου και σπηλαιώδης ναός Αρκουδιώτισας, δίπλα στη Μονή Γουβερνέτου.
Σπηλαιώδης ναός Αγίου Γεωργίου του Απιδιώτη – 14ος αιώνας, στον οικισμό Παζινού μέσα στο φαράγγι του Μαυρέ.

Αξιοθέατα

«Ακρωτήρι, το Άγιον Όρος της Κρήτης, η Ακρόπολις των Χανίων…»
Στο Ακρωτήρι υπάρχουν οι τάφοι των Βενιζέλων, το αρχηγείο της Εθνικής Επανάστασης, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας.
Είναι το πιο κοντινό και μεγαλύτερο ακρωτήρι των Χανίων, μόλις 10 χιλ., από το Βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης των Χανίων.
Με το πιο καλό ξηρό κλίμα και τα πρώτα ποιοτικά πρώιμα καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια και κηπευτικά του Νομού. Είναι ο τόπος των φυσιολατρικών διαδρομών, των φαραγγιών με την ποικιλόμορφη παρθένα φύση και το σύνολο των φυσικών καλλονών και των ζωντανών παραδόσεων.
Τις γραφικές αμμώδεις παραλίες που όλες έχουν γαλάζιες σημαίες, τα μοναστήρια από τα πρώτα στην Κρήτη, τις εκκλησίες του, τα σπήλαια με πλούσιο λιθωματικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και πολλά άλλα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.
Τα παραδοσιακά χωριά του με την φιλοξενία των ανθρώπων τους, τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία και τα κατηγορίας τουριστικά συγκροτήματα και καταλύματα, θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες με τις πιο προσιτές τιμές και το αξιόλογο σέρβις. Υπάρχουν και 4 παιδικές κατασκηνώσεις, με άψογη εξυπηρέτηση και μοναδική φιλοξενία.
Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πολλές ταβέρνες παραδοσιακού χαρακτήρα, καφετέριες σούπερ και μίνι μάρκετ, βενζινάδικα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, ιδιωτικά ιατρεία, εμπορικά καταστήματα, τράπεζα, ταχυδρομείο.
Από τις γραφικές του παραλίες ξεχωρίζουν αυτές του Καλαθά, Αγίου Ονουφρίου – 8χλμ από Χανιά – Τερσανά, Μαχαιρίδας – 12 χλμ από Χανιά – Σταυρού (15 χλμ από Χανιά) και Μαραθίου (16 χλμ από Χανιά). Δίπλα σε αυτές, είναι ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, όπως επίσης και σε άλλα σημεία της περιοχής.

Γεωγραφία

Γεωγραφία

Η Δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου βρίσκεται στα βόρεια και ανατολικά του νομού Χανίων και έχει σαν έδρα το Πυθάρι. Πρόκειται για παραθαλάσσιο δήμο, ο οποίος σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει συνολικά 10.321 κατοίκους και έκταση 112.644 στρέμματα. Ο δήμος περιλαμβάνει 5 δημοτικά διαμερίσματα και 24 οικισμούς. Τα δημοτικά διαμερίσματα είναι του Αρωνίου, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά, Στερνών και Χορδακίου.
Με το όνομα Ακρωτήρι, είναι γνωστή η χερσόνησος ανατολικά των Χανίων, πού παλαιότερα ονομαζόταν Κύαμον.
Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν Χάρακα, σήμερα ακούγεται Ακρωτήρι Μαλέχα.
Η μεγαλύτερη βουνοκορφή του είναι η Σκλόκα 528 μ, τα δε βόρεια υψώματα λεγόταν Αρκουδοβούνια, όνομα πού προέρχεται από το σπήλαιο της Αρκούδαινας στο Γουβερνέτο. Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου, δρα σαν φράγμα που προστατεύει τον κόλπο της Σούδας από τους δυνατούς βόρειους ανέμους. Το Ακρωτήρι έχει αρκετές ενδιαφέρουσες περιοχές. Στη βόρεια ακτή βρίσκονται αμμώδεις παραλίες θαυμάσιες για κολύμπι, ενώ βορειοανατολικά υπάρχουν αρκετά παλιά μοναστήρια. Το αεροδρόμιο και οι στρατιωτικές βάσεις κυριαρχούν στο κεντρικό και το νότιο μέρος της χερσονήσου. Πολλοί επισκέπτες, έρχονται στην Κρήτη για να θαυμάσουν τα πολλά είδη σπάνιων κι άγριων φυτών που φυτρώνουν στο Ακρωτήρι, στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου.

Φαράγγια:
Καλαθά – 8 χλμ από Χανιά
Ποροφάραγγο – 14 χλμ από Χανιά
Αγιοφάραγγο – 16 χλμ από Χανιά
Αγίου Αντωνίου και Κατεβατής – 18 χλμ από Χανιά
Πόρο Μαυρέ – 16 χλμ από Χανιά.

Σπήλαια:
Με πλούσιο λιθωματικό πλούτο, φανταστικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι συνολικά 15, όλα επισκέψιμα και μέσα στη διαδρομή των φαραγγιών. Τα πιο σπουδαία από αυτά, είναι:
Λερά – Στον Σταυρό όπου γυρίστηκε το κινηματογραφικό έργο «ZORBA THE GREEK», με τον Άντονυ Κουήν.
Αρκαλόσπηλιο – 3χλμ από τη Μονή Γουβερνέτου
Αχαιρόσπηλιο και Σπήλαιο Αγίου Ιωάννη δίπλα το ένα στο άλλο στο Καθολικό μέσα στο Αγιοφάραγγο , 3 χλμ από τη Μονή Γουβερνέτου.
Αρκουδόσπηλιο, δίπλα στη μονή Κουμαρόσπηλιου μεταξύ Μονής Αγίας Τριάδας και Γουβερνέτου.
Όλα αυτά, είναι δίπλα στα ξενοδοχεία και μόλις 10 -20 χιλιόμετρα, από τα Χανιά.

Ιστορία

Ιστορία

Κάτω από το χωριό Στέρνες, ήταν η αρχαία Μινώα στον μικρό κολπίσκο.
Στην επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου για να σωθούν κατέφευγαν στα σπήλαια, στα μοναστήρια, και στα κασώτικα καράβια, πού ήταν στη Σούδα.
Το 1822 οι Ακρωτηριανοί μαζί με τον Δαμινό, κατέβηκαν από την Μαλάξα και έσφαξαν όλους τους Τούρκους του Ακρωτηρίου, χωρίς καμιά απώλεια.
Το Ακρωτήρι πήρε σπουδαία θέση στην ιστορία της Κρήτης στην επανάσταση του 1897.Τότε μαζεύτηκαν περίπου 1.000 επαναστάτες με αρχηγό τον Αντώνιο Σήφακα και η επαναστατική επιτροπή με τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, εγκατέστησε την έδρα της στον Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχουν σήμερα οι τάφοι των Βενιζέλων.
Το 1897, οι στόλοι των (προστάτιδων) δυνάμεων από το λιμάνι των Χανίων βομβάρδισαν τις θέσεις των επαναστατών, με σκοπό να βοηθήσουν τους Τούρκους πού τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι επαναστάτες. Μια οβίδα, κομμάτιασε το κοντάρι της Ελληνικής σημαίας πού κυμάτιζε στον Προφήτη Ηλία .Τότε ο Σπύρος Καγιαλάκης (Καγιαλές), άρπαξε την σημαία και έγινε ο ίδιος κοντάρι, ανεβαίνοντας πάνω σε ένα βράχο.
Βλέποντας το μεγαλείο του Κρητικού Ηρωισμού, ο Ιταλός ναύαρχος Φελίκιε Καναβάρο, διέταξε την παύση πυρός.
Ο λαϊκός τραγουδιστής, αποθανάτισε το γεγονός με τον παρακάτω στίχο:
« Περήφανο Ακρωτήρι μου η δόξα σου είναι τόση Πουναι γραμμένη εκεί ψηλά ποτέ της δεν θα λειώσει»
Στον οικισμό Πλακούρες πάνω από το οροπέδιο του Βόθωνα, έγιναν οι πρώτες συνεδριάσεις της επαναστατικής συνέλευσης όπου εκλέχτηκε η προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης πού την αποτελούσαν οι Ιωάννης Σφακιανάκης πρόεδρος, Ελευθέριος Βενιζέλος αντιπρόεδρος και μέλη οι Αντ. Χατζηδάκης Εμμ. Ζαχαράκης Γ. Μυλωνογιάννης και Μ. Γιαμαλάκης, πού κυβέρνησε μέχρι το 1898 οπότε ήλθε ο πρίγκιπας Γεώργιος.
Στη θέση Φρύδια η Προφήτης Ηλίας στήθηκε το άγαλμα του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου το 1935, έργο του Θωμά Θωμόπουλου.
Στον ίδιο χώρο έχουν ταφεί ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος και ο γιος του Σοφοκλής.
Επί Τουρκοκρατίας, η Χαλέπα ήταν η έδρα του δήμου Ακρωτηρίου. Στην Χαλέπα ήταν και τα προξενεία όλων των Μεγάλων Δυνάμεων.
Στην Χαλέπα υπεγράφη τον Οκτώβρη του 1878, η σύμβαση της Χαλέπας, από τον τότε διοικητή Κωστή Αδοσίδη, Πασά πού παραχώρησε αρκετά προνόμια στους χριστιανούς τα οποία καταργήθηκαν μετά με το φιρμάνι του 1889.

Μουσεία

Μουσεία

Κοντά στο Μαράθι υπάρχει επίσης αρχαιολογικός χώρος, πού λέγεται το «Μικρό ανάκτορο του Μίνωα».
Η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι τα διάφορα σημεία του Ακρωτηρίου, κυμαίνεται από 3 μέχρι 7 χιλ. ενώ από το λιμάνι της Σούδας, 10-12 χιλ.
Μοναστήρια:
Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων – 16ος αιώνας, 14 χλμ από Χανιά
Μονή Γουβερνέτου – 15ος αιώνας, 4 χλμ από Μ. Αγίας Τριάδας και 18χλμ από Χανιά.
Καθολικό – Το αρχαιότερο μοναστήρι στην Κρήτη (6-10ος αιώνας) με σκήτες όπως αυτές των Μετεώρων, 3χλμ από Μ. Γουβερνέτου και 21 χλμ από Χανιά.
Γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη στις Κορακιές – 17ος αιώνας, 7 χλμ. από Χανιά.
Μονή Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα – 17ος αιώνας.
Μετόχι Αγίου Αντωνίου και σπηλαιώδης ναός Αρκουδιώτισας, δίπλα στη Μονή Γουβερνέτου.
Σπηλαιώδης ναός Αγίου Γεωργίου του Απιδιώτη – 14ος αιώνας, στον οικισμό Παζινού μέσα στο φαράγγι του Μαυρέ.

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

«Ακρωτήρι, το Άγιον Όρος της Κρήτης, η Ακρόπολις των Χανίων…»
Στο Ακρωτήρι υπάρχουν οι τάφοι των Βενιζέλων, το αρχηγείο της Εθνικής Επανάστασης, το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας.
Είναι το πιο κοντινό και μεγαλύτερο ακρωτήρι των Χανίων, μόλις 10 χιλ., από το Βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης των Χανίων.
Με το πιο καλό ξηρό κλίμα και τα πρώτα ποιοτικά πρώιμα καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια και κηπευτικά του Νομού. Είναι ο τόπος των φυσιολατρικών διαδρομών, των φαραγγιών με την ποικιλόμορφη παρθένα φύση και το σύνολο των φυσικών καλλονών και των ζωντανών παραδόσεων.
Τις γραφικές αμμώδεις παραλίες που όλες έχουν γαλάζιες σημαίες, τα μοναστήρια από τα πρώτα στην Κρήτη, τις εκκλησίες του, τα σπήλαια με πλούσιο λιθωματικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και πολλά άλλα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.
Τα παραδοσιακά χωριά του με την φιλοξενία των ανθρώπων τους, τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία και τα κατηγορίας τουριστικά συγκροτήματα και καταλύματα, θα κάνουν τις διακοπές σας αξέχαστες με τις πιο προσιτές τιμές και το αξιόλογο σέρβις. Υπάρχουν και 4 παιδικές κατασκηνώσεις, με άψογη εξυπηρέτηση και μοναδική φιλοξενία.
Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πολλές ταβέρνες παραδοσιακού χαρακτήρα, καφετέριες σούπερ και μίνι μάρκετ, βενζινάδικα, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία, ιδιωτικά ιατρεία, εμπορικά καταστήματα, τράπεζα, ταχυδρομείο.
Από τις γραφικές του παραλίες ξεχωρίζουν αυτές του Καλαθά, Αγίου Ονουφρίου – 8χλμ από Χανιά – Τερσανά, Μαχαιρίδας – 12 χλμ από Χανιά – Σταυρού (15 χλμ από Χανιά) και Μαραθίου (16 χλμ από Χανιά). Δίπλα σε αυτές, είναι ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, όπως επίσης και σε άλλα σημεία της περιοχής.

Φωτογραφίες

Πανοραμικές Φωτογραφίες

Video
Το Λιμανάκι του Σταυρού Ακρωτηρίου, Χανιά Κρήτη

Παραλία Λουτρακίου στο Ακρωτήρι Χανίων