Λίγα λόγια για το Νομό Χανίων

Ο Νομός Χανίων με εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης χωρίστηκε σε 7 δήμους και 25 δημοτικές ενότητες που είναι οι ακόλουθες.

Η βόρεια περιοχή του Νομού καταλήγει σε 3 χερσονήσους και διαθέτει πολλές φιλόξενες θάλασσες ενώ η Νότια, κυρίως προς την πλευρά του Λιβυκού πελάγους, παρουσιάζει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Ο νομός περιβάλλεται από θάλασσα βόρεια, δυτικά και νότια.

Η πόλη των Χανίων είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, μια ισχυρή και εμπορική πόλη κυρίως στα μετα-Μινωϊκά χρόνια. Τα Χανιά το 69 π.Χ κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους και το 325 μ.Χ πέρασαν στα χέρια των βυζαντινών. Το 823 μ.Χ κατακτήθηκαν από τους Άραβες και το 1204 ξεκινά η Ενετοκρατία κατά τη διάρκεια της οποίας η πόλη των Χανίων γνώρισε μεγάλη εμπορική, οικονομική και πνευματική ακμή με αποτέλεσμα να ονομαστεί “Βενετία της Ανατολής”. Το 1645 οι Τούρκοι θα καταλάβουν τα Χανιά μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 1913 όπου η Κρήτη θα ενοθεί με την Ελλάδα.

Ο επισκέπτης στον νομό Χανίων μπορεί να απολαύσει καταρχήν την πόλη των Χανίων μια πόλη που συνδυάζει το καινούργιο και μοντέρνο με το παλιό. Η Παλιά Πόλη και το Παλιό Λιμάνι με εμφανείς τις ενετικές επιρροές αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης η Δημοτική Αγορά. ο Δημοτικός Κήπος, το Ναυτικό Μουσείο, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τοποθεσίες που επιβάλλεται να επισκεφθεί κάποιος αποτελούν οι Τάφοι του Βενιζέλου στο Ακρωτήρι απ’ όπου μπορεί να απολαύσει σε πανοραμική θέα ολόκληρη την πόλη των Χανίων, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στις Μουρνιές, το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το Φραγκοκάστελο στο νότιο-ανατολικό άκρο της επαρχίας των Σφακίων. Η αρχαία πόλη Φαλάσσαρνα, τα Άπτερα, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Δυτικής Κρήτης, τα Μοναστήρια της Χρυσοπηγής, της Αγίας Τριάδας, των Τσαγκαρόλων και του Γουβερνέτου και η Λίμνη του Κουρνά στο ανατολικό τμήμα του Νομού, αποτελούν περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος το Φοινικόδασος της Μονής Πρέβελης, τα ιστορικά Σφακιά, η Παλαιόχωρα, η Ελαφόνησος και τα ονειρικά νησάκια Γαύδος και Γαυδοπούλα σκιαγραφούν μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας.