Εκκλησίες και μοναστήρια στο Ακρωτήρι Χανίων

Δημοσιεύθηκε: Σεπτέμβριος 10, 2019
Αξιοθέατα, Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου

Ιερά μονή Αγίας Τριάδος-Τσαγκαρόλων(16ος αιώνας) : Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι στην Κρήτη, άξιο θαυμασμού λόγω αρχιτεκτονικής ομορφιάς και βρίσκεται στο κέντρο του Ακρωτηρίου. Αρκετά ¨ταλαιπωρημένο¨ λόγω των συνεχών λεηλασιών και πυρπολήσεων.

Ιερά μονή Γουβερνέτου(15ος ): Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακρωτηρίου και είναι πλούσιο σε εξωτερική ομορφιά, σε αντίθεση με το  πολύ πενιχρό εσωτερικό της. Αυτό συμβαίνει γιατί υπέφερε απο  τους πειρατές με αποτέλεσμα οι μοναχοί να την  εγκαταλείψουν και να πάρουν μαζί τους ιερά βιβλία και σκεύη. Έχουν βρεθεί βιβλία της μονής στο Άγιον Όρος και στη Πάτμο.

Το καθολικό : Χτίστηκε 6ο – 10ο αιώνα και είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στη Κρήτη.

Επίσης στο Ακρωτήρι στεγάζονται και οι μονές : Μονή Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα(17ος αιώνας), Γυναικεία Μονή Αγίου Ιωάννη στις Κορακιές (17ος αιώνας), Μετόχι Αγίου Αντωνίου και σπηλαιώδης ναός Αρκουδιώτισας δίπλα στη Μονή Γουβερνέτου, Σπηλαιώδης ναός Αγίου Γεωργίου του Απιδιώτη(14ος αιώνας) στον οικισμό Παζινού μέσα στο φαράγγι του Μαυρέ, Μονή του προφήτη Ηλία (στους τάφους Βενιζέλων). Δεν είναι τυχαίο οτι το Ακρωτήρι χαρακτηρίζεται και ως Άγιον Όρος της Κρήτης.