Νήσος Γαύδος

Δημοσιεύθηκε: Σεπτέμβριος 10, 2019
Αξιοθέατα, Δημοτική Ενότητα Γαύδου

Η Γαύδος ( ή νησί της Καλυψώς ) έιναι το νοτιότερο νησί – άκρο της Ευρώπης. Έχει έκταση 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή κατοικείται απο 152 άτομα. Απέχει 26 ναυτικά μίλια απο την Χώρα Σφακίων και 32 ναυτικά μίλια απο την Παλαιόχωρα.

Στην Γαύδο θα βρείτε πολύ όμορφες παραλίες που έχουν την ιδιότητα να σας δείξουν όλες τις αποχρώσεις του μπλέ αλλά με το χρώμα του βαθύ μπλέ και ανοιχτού γαλάζιου να επικρατούν. Περιμετρικά θα συναντήσετε τις παραλίες: Καραβέ ( κοντά στο λιμάνι ), Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαβρακάς, Πύργος, Κόρφος, Ποταμός, Νταϊάνα και Τρυπητή ( το νοτιότερο σημείο και νοτιότερη παραλία της Ευρώπης ). Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντά κανείς σκιερούς χώρους ανάπαυσης καθώς η Γαύδος είναι κατά βάση σκεπασμένη απο κέδρα, πεύκα και ελιές.

Μεγάλο ταλέντο της Γαύδου είναι να εξαφανίζει τις λέξεις χρόνος και χρήμα απο το λεξιλόγιο κάθε επισκέπτη και αυτό την κάνει να είναι απο τις πρώτες επιλογές για  έναν ήρεμο προορισμό και πιο συγκεκριμένα, την θερινή περίοδο φιλοξενει πάνω απο 3.500 άτομα. Αν  και οι επισκέπτες είναι κατά βάση κατασκηνωτές στο νησί υπάρχουν εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, καφετέριες. Η πρόσβαση στην Γαύδο γίνεται καθημερινά την θερινή περίοδο και τέσσερις την εβδομάδα την χειμερινή περίοδο και τα σημεία αφετηρία είναι η Παλαιόχωρα,η Σούγια,η Αγία  Ρουμέλη και η Χώρα Σφακίων.

Απο όποιο σημείο της βόρειας πλευράς του νησιού βρίσκεται κανείς βλέπει την Γαυδοπούλα, ένα μικρό,ξηρό, ερημικό και ακατοίκητο νησάκι μόλις 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.