Πλατεία Σπλάντζιας

Δημοσιεύθηκε: Σεπτέμβριος 10, 2019
Αξιοθέατα, Δημοτική Ενότητα Χανίων

Σε μια ήσυχη περιοχή που θυμίζει λαβύρινθο με σοκάκια, πίσω από τη φασαρία του λιμανιού των Χανίων, κοντά στην περιοχή Καστέλλι, βρίσκεται η πρώην κατοικία του Πασά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Είναι η περιοχή Σπλάντζια που αποτέλεσε τούρκικη συνοικία για πάνω από 200 χρόνια της τούρκικης κατοχής.Η περιοχή είναι άμεσα αναγνωρίσιμη λόγω του εξέχοντος θόλου που θυμίζει τζαμί και ανακαινίσθηκε το 1645 στην προκυμαία και λόγω των σπειροειδών Μιναρέδων που κοσμούν την πλειοψηφία των Χριστιανικών Εκκλησιών στην περιοχή.

Το γραφικό Ενετικό λιμάνι που θεωρείται το πιο όμορφο τοπίο της Κρήτης. Η κεντρική πλατεία που είναι το σημείο εκκίνησης της παλιάς πόλης είναι γνωστή ως “Σιντριβάνι”, καθώς υπάρχει ένα σιντριβάνι με νερό, όπου σφύζει από ζωή με τους πολλούς επισκέπτες, τα εστιατόρια, τις καφετέριες, τα μουσεία, τις γκαλερί και τα ιστορικά μνημεία.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή σημεία του λιμανιού είναι ο Ενετικός Φάρος όπου έχει αναστηλωθεί πλήρως και μπορείτε να τον επισκεφτείτε, το Ναυτικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Μετά-Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Τούρκικο τζαμί που λειτουργεί σαν εκθεσιακό κέντρο, η Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων, η Εβραϊκή Συναγωγή και η οδός Χάληδων, ο πιο δημοφιλής δρόμος της παλιάς πόλης που οδηγεί μπροστά στο λιμάνι.

Η παλιά πόλη παρέχει μια ζεστή ατμόσφαιρα με πολλά στενά δρομάκια, πεζοδρόμια, παλιά όμορφα κτίρια από τα οποία τα περισσότερα έχουν αναστηλωθεί επιτυχώς. Το κέντρο της πόλης των Χανίων παραμένει ζωντανό με την κίνηση και τη φασαρία της καθημερινής ζωής με εγκαταστάσεις που προσφέρουν κάθε είδους δραστηριότητες ,όπως καταστήματα και οτιδήποτε άλλο απαιτήσετε.

Πρόκειται για μια ήσυχη περιοχή, που βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο για να επισκεφθείτε κάποιο από τα αξιοθέατα και τα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι και κοντά στη δημοτική αγορά, αποτελεί την ιδανική βάση για το σημερινό επισκέπτη της πόλης των Χανίων. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά εστιατόρια στη γύρω περιοχή καθώς και ιδιωτικό παρκινγκ με φύλακα ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο.

Λίγα λεπτά μακριά προς την άλλη κατεύθυνση θα βρεθείτε στην καρδιά της εμπορικής περιοχής των Χανίων, τα δερματάδικα και τον κεντρικό σταθμό των λεωφορείων.