Το μαρτυρικό χωριό της Καντάνου

Δημοσιεύθηκε: Σεπτέμβριος 10, 2019
Αξιοθέατα, Δημοτική Ενότητα Καντάνου

Το χωριό της Καντάνου βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Σελίνου και είναι η ιστορική έδρα του δήμου Καντάνου – Σελίνου. Πήρε το όνομα της απο την αρχαία λέξη “Καντανία“ που σημαίνει ‘’ πόλη της νίκης ‘’. Ενα χωριό που κύρια ασχολία έχει την κτηνοτροφία και την γεωργία. Κύριο προϊόν της ήταν και είναι το ελαιόλαδο, γι’αυτό το λόγο πολλά απο τα ελαιόδεντρα της, είναι τεράστια και αιωνόβια.

Η Κάντανος είναι ένα μαρτυρικό χωριό το οποίο υπέφερε πολύ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από τους Γερμανούς και παρ’όλη την μεγάλη αντίσταση των χωρικών, ισοπεδώθηκε και αφανίστηκε στις 3 Ιουνίου 1941. Την ημέρα εκείνη οι Γερμανοί έγραψαν μια επιγραφή που έλεγε ‘’ εδώ υπήρχε  η Κάντανος, κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών’’. Ήταν το πρώτο χωριό της Ευρώπης το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ναζί ισχυρίστηκαν οτι ήταν το χωριό που αντιστάθηκε περισσότερο απο όλα. Είναι ένας απο τους λόγους που οι Γερμανοί άφησαν πίσω τους 3 επιγραφές – ιστορικά μνημεία.

Η σύγχονη Κάντανος έχει 1000 κατοίκους και ασχολούνται με την γεωργία, κτηνοτροφία και υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες όπως κέντρο υγείας, δημαρχείο, αστυνομικό και πυροσβεστικό τμήμα. Στο μορφωτικό επίπεδο υπάρχει δημοτικό, γυμνάσιο και ΕΠΑ.Λ. αλλά και σημεία εστίασης όπως εστιατόρια και δυο ξενοδοχεία.