Λίστα Καλεσμένων

Γάμος στα Χανιά, Οργάνωση του Γάμου

Μια από τις πιο επίπονες εργασίες που χρειάζεται να γίνει πριν από το γάμο είναι η δημιουργία μιας λίστας καλεσμένων, ποιους δηλαδή θα καλέσετε στο γάμο σας.

Αρχικά πρέπει να αποφασίσετε για τον αριθμό των καλεσμένων σας. Αποφασίστε αν θα καλέσετε λίγα άτομα (γονείς, αδέλφια, κάποιους συγγενείς και καλούς φίλους) ή περισσότερα. Πρακτικά τα πράγματα είναι ποιο εύκολα αν ο γάμος σας γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Στην περίπτωση που οι καλεσμένοι σας είναι πολλοί, τότε χρειάζεται αρκετή περίσκεψη.

Συνήθως σε ένα γάμο οι καλεσμένοι προέρχονται από τον κύκλο του ζευγαριού, από τον κύκλο των γονέων και των αδελφών. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς ή τα αδέλφια μπορεί να θέλουν να καλέσουν άτομα που ο γαμπρός ή η νύφη δεν γνωρίζουν καλά ή καθόλου ή και πολλές φορές δε συμπαθούν. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Τότε καλό θα ήταν το ζευγάρι να δείξει λίγη κατανόηση και να λάβει υπόψη του ότι οι γονείς πολλές φορές έχουν κάποιες υποχρεώσεις σε ανθρώπους και προσπαθούν να τις καλύψουν. Αλλά και από την πλευρά τους οι γονείς οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι δεν παντρεύονται οι ίδιοι αλλά τα παιδιά τους και ότι αυτά τελικά έχουν την ευθύνη για τους καλεσμένους τους. Μπορούν να προτείνουν μια λίστα καλεσμένων στο ζευγάρι και αυτό με τη σειρά του να διαγράψει ή να προσθέσει άτομα.

Μην ξεχνάτε ότι στους καλεσμένους συμπεριλαμβάνονται και αυτοί των κουμπάρων. Βέβαια εδώ το ζευγάρι δεν έχει λόγο, όμως είναι αυτό που θα ορίσει στους κουμπάρους τον αριθμό των καλεσμένων. Συνήθως οι καλεσμένοι από την πλευρά των κουμπάρων είναι λιγότεροι σε σχέση με αυτούς του ζευγαριού και στο χώρο της δεξίωσης ορίζεται από πριν που θα καθίσουν.

Αποφασίστε επίσης αν στο γάμο σας θα καλέσετε παιδιά ή όχι. Η παρουσία παιδιών στο χώρο της δεξίωσης σίγουρα αποτελεί μια ευχάριστη νότα ωστόσο μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές είναι σωστά διαβολάκια: περιτριγυρίζουν εδώ κι εκεί, φωνάζουν, κάνουν φασαρία, κλαίνε, νυστάζουν νωρίς και τότε οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να φύγουν. Αν αποφασίσετε ότι δε θα καλέσετε παιδιά ενημερώστε τους γονείς από πριν και προσπαθήστε να τους το πείτε με ευγενικό τρόπο. Αν πάλι δεν έχετε πρόβλημα μπορείτε να τα βάλετε να καθίσουν όλα μαζί σε συγκεκριμένο μέρος για να μην ενοχλούν.

Έχετε υπόψη σας ότι κάποιοι από αυτούς που θα καλέσετε ίσως να μην μπορέσουν να παραβρεθούν στο γάμο σας ή τουλάχιστον στο τραπέζι. Αυτό πρέπει να το γνωρίζετε από πριν γιατί ίσως χρειαστεί να καλέσετε κάποιους άλλους στη θέση τους. Επίσης κάποιοι απ΄ αυτούς που δε θα καλέσετε υπάρχει η περίπτωση να παρεξηγηθούν, οπότε χρειάζεστε μια καλή και πειστική δικαιολογία για να βγείτε από τη δύσκολη θέση.

Χρειάζεται αρκετή σκέψη για τους ποιους θα καλέσετε στο γάμο σας. Προσπαθήστε να το κάνετε με προσοχή και μην παρασυρθείτε από συναισθηματισμούς γιατί μπορεί να ξεφύγετε κατά πολύ από τον αριθμό που έχετε ορίσει. Φροντίστε πάντως τη μεγάλη αυτή μέρα να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν και που θα περάσετε όμορφα μαζί τους.