Επίθετο Συζύγου

Γάμος στα Χανιά, Γενικές Πληροφορίες

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια, οι γυναίκες μετά το γάμο αποκτούσαν υποχρεωτικά το επίθετο του συζύγου τους. Σύμφωνα όμως με το νέο αστικό κώδικα η γυναίκα δεν είναι απαραίτητο ν’ αλλάξει το επίθετο της στην ταυτότητα της, στο διαβατήριο της, σ’ όλα τα δημόσια βιβλία μεταγραφών και υποθηκών, στους δημόσιους καταλόγους.

Η σύγχρονη γυναίκα είναι πλέον ελεύθερη να επιλέξει η ίδια αν θα διατηρήσει το δικό της επίθετο ή πάρει του συζύγου της. Πρόκειται για μια βασική κατάκτηση της που έχει να κάνει με τη χειραφέτηση της και το σεβασμό των δικαιωμάτων της.

Η υποχρεωτική αλλαγή του επιθέτου της γυναίκας κάποτε και το γεγονός ότι επρόκειτο για κάτι αμετάκλητο φανέρωνε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν αυτή απο τον άνδρα και την κοινωνία , ένα ον δηλαδή κατώτερο, χωρίς δικαιώματα που έπαιρνε υπόσταση μόνο στο πλάϊ του συζύγου της.

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών διατηρεί το δικό της επίθετο μετά το γάμο και με τη σύμφωνη γνώμη συνήθως του συζύγου. Δυστυχώς όμως δε συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ο άνδρας μετά το γάμο να πάρει το επίθετο της συζύγου. Κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται υποτιμητικά και χλευαστικά. Αισιοδοξούμε ότι οι Έλληνες σύζυγοι θα γίνουν στο μέλλον πιο διαλλακτικοί ως προς το ζήτημα αυτό και θα πάψουν να το θεωρούν υποτιμητικό για τους ίδιους, αφού δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένδειξη αγάπης, σεβασμού και θαυμασμού προς τη σύζυγο τους.