Στολισμός Εκκλησίας

Γάμος στα Χανιά, Οργάνωση του Γάμου

Ο ωραιότερος τρόπος για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας στους άλλους είναι τα λουλούδια. Προσφέροντας ένα λουλούδι δείχνουμε την αγάπη μας (ερωτική, φιλική, αδελφική, μητρική, πατρική), την αφοσίωση, την ευγνωμοσύνη μας ή τη συμπάθεια μας σε κάποιον-ια. Τα λουλούδια μπορούν να εκφράσουν ένα οποιοδήποτε συναίσθημα και ταιριάζουν σε κάθε περίσταση. Πέρα τούτων η προσφορά ενός λουλουδιού αποτελεί μια κίνηση ρομαντική και τρυφερή.

Τα λουλούδια δεν ομορφαίνουν μόνο τις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής μας αλλά και το χώρο στον οποίο ζούμε. Του δίνουν χρώμα και τον γεμίζουν με ευωδιαστά αρώματα. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν απο το δικό σας γάμο να λείπουν τα λουλούδια. Ο στολισμός της εκκλησίας με λουλούδια σε συνδυασμό με τις λαμπάδες θα δημιουργήσουν μια όμορφη και παραμυθένια ατμόσφαιρα για εσάς και τους καλεσμένους σας.

Τον ανθοστολισμό της εκκλησίας θα τον αναθέσετε σε κάποιο ανθοπωλείο, την αναζήτηση του οποίου πρέπει να αρχίσετε τουλάχιστον 6 μήνες πριν το γάμο σας. Ο ανθοπώλης που θα αναλάβει την όλη εργασία πρέπει να διαθέτει ταλέντο και φαντασία για να μπορέσει να ομορφύνει ακόμα περισσότερο με τους κατάλληλους συνδυασμούς λουλουδιών την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σας. Να ξέρετε ότι εάν επιλέξετε λουλούδια εποχής θα σας στοιχίσουν λιγότερα χρήματα. Προτιμήστε έναν απλό ανθοστολισμό χωρίς υπερβολές, δίνοντας κυρίως έμφαση στους συνδυασμούς λουλουδιών. Οπωσδήποτε πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την ανθεκτικότητα των λουλουδιών καθώς πολλές φορές ο ανθοστολισμός της εκκλησίας μεταφέρεται και στη δεξίωση οπότε τα λουλούδια σας πρέπει να διατηρούνται φρέσκα και ζωντανά. Επιλέξτε λουλούδια που μυρίζουν έντονα και όμορφα χωρίς όμως να φτάσετε στην υπερβολή.

Ποια λουλούδια όμως προτιμούνται για το στολισμό της εκκλησίας κατά τη διάρκεια ενός γάμου; Τα τριαντάφυλλα είναι αυτά που οι περισσότεροι επιλέγουν σε οποιαδήποτε απόχρωση και κυρίως τα λευκά γιατί συμβολίζουν την αγνότητα και την ομορφιά. Τα κόκκινα φανερώνουν πάθος ενώ τα ροζ είναι σύμβολο ρομαντισμού. Άλλες επιλογές αποτελούν οι τουλίπες σύμβολο της αθάνατης και αιώνιας αγάπης, οι ορτανσίες με τα μεγάλα άνθη σε αποχρώσεις ροζ, λευκό, πράσινο, βιολετί και μπλε. Πολύ όμορφα λουλούδια είναι οι γαρδένιες με το έντονο άρωμα και ο κρίνος που προσδίδει στο χώρο κομψότητα και γοητεία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαργαρίτες, σύμβολα της αθωότητας και του ρομαντισμού.

Οι χώροι της εκκλησίας που στολίζονται είναι ο προαύλιος χώρος, η είσοδος, και ο διάδρομος. Τριαντάφυλλα, τουλίπες, άσπρες μαργαρίτες, βιολέτες, γαρδένιες, κρίνοι στους κατάλληλους συνδυασμούς μεταξύ τους αλλά και με άνθη μηλιάς και πορτοκαλιάς ή με ρόδια θα δώσουν ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα στους συγκεκριμένους χώρους. Συνήθεις συνδυασμοί επίσης που προτιμούνται είναι το σομόν τριαντάφυλλο με το λευκό λίλιουμ ή το δίχρωμο τριαντάφυλλο με λευκό λίλιουμ και πρασινάδα.

Τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε φροντίστε να δένουν αρμονικά με τα χρώματα των λουλουδιών. Αφήστε διασκορπισμένα πέταλα απο τριαντάφυλλα στο διάδρομο που οδηγεί στο βωμό της εκκλησίας και στολίστε τους πασσάλους που βρίσκονται παραπλεύρως του διαδρόμου με λουλούδια της αρεσκείας σας, φιόγκους και τούλι. Εκτός βέβαια απο λουλούδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γλάστρες με ειδικά δενδρύλλια τόσο στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας όσο και στο διάδρομο ενώ γύρω απο την είσοδο της εκκλησίας μια γιρλάντα απο λουλούδια, πράσινα φύλλα και τούλι θα δένει αρμονικά με τα δενδράκια. Εξίσου ιδανική για το στολισμό της πόρτας της εκκλησίας είναι και η ελιά μαζί με διάφορα λουλούδια ή μικρά ανθάκια. Με ελιά μπορείτε να στολίσετε και τις λαμπάδες σας ή τις ανθοστήλες.

Οι ανθοστήλες συμπληρώνουν το στολισμό της εκκλησίας. Δύο ανθοστήλες είναι αρκετές (ήδη θα υπάρχουν και δυο λαμπάδες) και τα λουλούδια ή τα υφάσματα με τα οποία θα τις στολίσετε πρέπει να δένουν αρμονικά με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου. Εάν δε σας αρέσουν οι ανθοστήλες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικές στήλες που θα φέρουν ένα φανάρι με ένα κερί μέσα. Φαναράκια επίσης ή απλά κεριά στο πάτωμα του προαυλίου χώρου που θα σχηματίζουν ένα διάδρομο στρωμένο με χαλί , μέσα απο τον οποίο θα περάσει το ζευγάρι, είναι πολύ ατμοσφαιρικό και μαγευτικό.

Αν πρόκειται να παντρευτείτε σε μια εκκλησία που βρίσκεται κοντά θάλασσα , σε μια καταπράσινη περιοχή ή σ’ ένα κτήμα, νομίζουμε ότι περιττεύουν οι πλούσιοι ανθοστολισμοί. Η ίδια η φύση μα τα χρώματα και τις μυρωδιές της θα στολίσει αρμονικά το γάμο σας γι’ αυτό αποφύγετε τα πολλά λουλούδια, τούλια και τους φιόγκους, αρκούν μόνο δύο λαμπάδες και δύο ανθοστήλες. Μια εκκλησία σε νησί και κοντά σε θάλασσα μπορεί να στολιστεί με όστρακα και φυτά της θάλασσας ενώ αν ο γάμο σας θα γίνει σε κτήμα επιλέξτε γήινα χρώματα για τα λουλούδια και τις κορδέλες.

Ο στολισμός της εκκλησίας βέβαια σχετίζεται πάντα και με την εποχή που θα επιλέξετε να παντρευτείτε. Το καλοκαίρι παραδείγματος χάρη είναι η εποχή των έντονων, ζωντανών και φωτεινών χρωμάτων γι’ αυτό προτιμήστε κίτρινα ή πορτοκαλί λουλούδια (όπως οι ήλιοι). Το φθινόπωρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερά φύλλα και στάχυα, το χειμώνα κλαδιά και βελόνες απο έλατο σε συνδυασμό με κόκκινα υφάσματα για να δώσετε ζεστασιά και επισημότητα στο χώρο. Τέλος η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων και λουλουδιών αφού η φύση βρίσκεται στην καλύτερη της ώρα.

Λαμπάδες

Οι λαμπάδες αποτελούν αναπόσπαστο αντικείμενο για ένα γάμο και είναι απαραίτητες για να συμπληρωθεί η διακόσμηση του χώρου της εκκλησίας και αργότερα της δεξίωσης. Οι λαμπάδες ανάβονται κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και μετά το τέλος του μεταφέρονται στο χώρο της δεξίωσης. Παλιότερα οι λαμπάδες ήταν δυο απλά κεριά σε λευκό χρώμα, αργότερα τα κεριά αυτά στολίστηκαν με διάφορα υφάσματα όπως σατέν ή τούλι και τοποθετήθηκαν μέσα σε κηροπήγια. Σήμερα οι κλασικές λαμπάδες είναι κέρινοι κορμοί που διακοσμούνται με κορδέλες, τούλι, φιόγκους και διάφορα λουλούδια ακόμα και αποξηραμένα. Συνήθως χρησιμοποιείται το τριαντάφυλλο σε συνδυασμό με ορχιδέες ή ανθούρια ή οριεντάλ. Η διακόσμηση της λαμπάδας πρέπει να δένει όπως είπαμε και παραπάνω με αυτή του υπόλοιπου χώρου. Στεφάνια απο ελιά μπορούν να στολίζουν τις λαμπάδες, κάτι που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, εάν βέβαια επιλέξετε την ελιά για τη διακόσμηση γενικότερα της εκκλησίας. Πολύ διαδεδομένες είναι και η λαμπάδες σε σχήμα φωτιστικού δαπέδου, χρήσιμες σίγουρα για όσους δεν έχουν τέτοιου είδους φωτιστικά. Πάντως οι κλασικές λαμπάδες είναι οι καταλληλότερες γιατί ταιριάζουν σε κάθε χώρο και ύφος γάμου και μπορούν να διακοσμηθούν με όλα τα είδη λουλουδιών.