Μοντέρνες Συνήθειες

Γάμος στα Χανιά, Παράδοση, Ήθη, Έθιμα

Τις περισσότερες φορές οι Έλληνες επιλέγουν ο γάμος τους να γίνει σύμφωνα με τα πατροπαράδοτα έθιμα. Κάποιες όμως συνήθειες που τηρούνται συνήθως σε γάμους
είναι ξενόφερτες.

Μια τέτοια συνήθεια είναι το πάρτυ που διοργανώνουν μια ή δυο μέρες πριν το γάμο ο γαμπρός και η νύφη, ξεχωριστά βέβαια ο καθένας. Ο γαμπρός συγκεντρώνει τους φίλους του και η νύφη τις φίλες της και για ένα ολόκληρο βράδυ το «ρίχνουν έξω». Είναι άλλωστε το τελευταίο βράδυ που περνούν και οι δύο ως «ελεύθεροι» και για αυτό φροντίζουν να το διασκεδάσουν δεόντως.

Το πέταγμα της ανθοδέσμης είναι ένα άλλο έθιμο, όχι ελληνικό. Μετά το τέλος του μυστηρίου η νύφη καλεί γύρω της όσες κοπέλες δεν έχουν παντρευτεί ακόμα και αφού τους γυρίσει την πλάτη της (δεν πρέπει να τις βλέπει) τους πετά την ανθοδέσμη. Αυτή που θα πιάσει την ανθοδέσμη θα είναι η επόμενη νύφη.

Όταν οι μελλόνυμφοι φτάσουν στο χώρο της δεξίωσης, θα κόψουν την τούρτα , θα τη δοκιμάσουν, θα πιουν σαμπάνια και αμέσως μετά θα χορέψουν υπό τους ήχους ενός ρομαντικού τραγουδιού που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Η ξενόφερτη αυτή συνήθεια τηρείται πάντα απ΄ όλα σχεδόν τα ζευγάρια.