Νομικά Προβλήματα
Απαραίτητη προϋπόθεση για να παντρευτούν δυο άνθρωποι είναι να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους γιατί τότε σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία θεωρούνται ενήλικοι. Αν πρόκειται για ηλικίες από 14 έως 18 χρειάζεται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων τους αν δεν υπάρχουν γονείς. Για ενήλικες κάτω των 14 δεν επιτρέπεται ο γάμος.
Ένας γάμος θεωρείται αιμομιξία και απαγορεύεται σε περίπτωση συγγένειας εξ αίματος από τον πρώτο έως και τον τέταρτο βαθμό. Επίσης σε περίπτωση εξ αγχιστείας μέχρι και δευτέρου βαθμού ακόμα κι αν ο γάμος από τον οποίο προήλθε η συγγένεια αυτή έχει λυθεί. Ο γάμος απαγορεύεται και στην περίπτωση υιοθεσίας, μεταξύ δηλαδή υιοθετημένου και αυτού που τον υιοθέτησε και μεταξύ των απογόνων τους ακόμα κι αν έχει λυθεί η υιοθεσία.
Συγγενείς θεωρούνται και τα πνευματικά αδέλφια αφού έχουν τον ίδιο νονό, επομένως κι εδώ δεν μπορεί να γίνει γάμος.
Σε περίπτωση που οι μελλοντικοί σύζυγοι ήταν παντρεμένοι στο παρελθόν κι επιθυμούν να ξαναπαντρευτούν πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αποκτήσει διαζύγιο.
Στην ορθόδοξη εκκλησία υπάρχει κώλυμα γάμου μεταξύ χριστιανού κι αλλόθρησκου. Για να πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος γάμος πρέπει ο αλλόθρησκος να έχει βαπτιστεί χριστιανός. Καθολικοί και προτεστάντες θεωρούνται χριστιανοί, επομένως γάμος μπορεί να γίνει και συγκεκριμένα μπορούν να τελεστούν δυο μυστήρια με την προϋπόθεση όμως ο ορθόδοξος γάμος να είναι ο τελευταίος. Και αυτό γιατί η ορθόδοξη εκκλησία δεν παραδέχεται τον καθολικό ή τον προτεσταντικό γάμο άρα τίθεται θέμα διγαμίας.
Τέλος στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν είναι αποδεκτός από την εκκλησία αλλά ούτε και η ελληνική πολιτεία έχει μεριμνήσει συνταγματικά γι’ αυτό.