Το Γαμπριάτικο Κοστούμι

Γάμος στα Χανιά, Ο Γαμπρός

Η επιλογή του γαμπριάτικου κουστουμιού δεν απαιτεί τόσο πολύ ψάξιμο και πρόβες όσο το νυφικό φόρεμα απο τη νύφη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι και ο γαμπρός δεν πρέπει να προσέξει και να διαλέξει ό,τι καλύτερο για τον εαυτό του.

Ανάλογα με το ύφος και το στιλ του γάμου μπορεί να επιλέξει: φράκο, σμόκιν, κουστούμι ή σακάκι και παντελόνι. Ένα με δύο μήνες πριν απο το γάμο αρχίστε να επισκέπτεστε καταστήματα και να δοκιμάζετε κουστούμια για να καταλήξετε σε κάποιο που θα σας εκφράζει, θα ταιριάζει στην προσωπικότητα σας και θα σας κολακεύει. Είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα κουστούμι κάποιου επώνυμου οίκου γιατί σίγουρα θα διαθέτει πιο προσεγμένη ραφή και ποιοτικότερα υφάσματα. Αν το επιθυμείτε μπορείτε και να ράψετε ένα κουστούμι, φροντίστε όμως ο ράφτης να διαθέτει την ανάλογη πείρα και κυρίως να έχετε ενημερωθεί για την ποιότητα της δουλειάς του. Στην προκειμένη περίπτωση επισκεφθείτε έγκαιρα ένα ράφτη για να σας πάρει τα μέτρα και να διαλέξετε το ύφασμα για να προλάβετε μέχρι την ημερομηνία του γάμου.

Το επίσημο γαμπριάτικο κουστούμι που ταιριάζει και σε έναν επίσημο γάμο είναι μαύρο ή γκρι με λευκό πουκάμισο, γιλέκο στις αποχρώσεις του σακακιού, σκουρόχρωμη γραβάτα, κάλτσες και παπούτσια σε μαύρο χρώμα. Κι αν σας φαίνονται βαριά τα σκούρα χρώματα, τοποθετείστε ένα άσπρο ή κόκκινο λουλούδι στην μπουτονιέρα του πουκαμίσου σας. Αν ο γάμος σας είναι σε πιο χαλαρό ύφος μπορείτε να διαλέξετε ένα κουστούμι σε ανοικτόχρωμες αποχρώσεις, ακόμα και να μη φορέσετε γραβάτα.

Ειδικά αν παντρεύεστε καλοκαίρι έχετε περισσότερες δυνατότητες στην επιλογή των χρωμάτων. Λευκό κουστούμι, ανοικτό γκρι, διακριτικό γαλάζιο και εκρού με παπιγιόν αντί για γραβάτα θα ταιριάζουν απόλυτα στο κλίμα και την ατμόσφαιρα του καλοκαιριού. Μια πολύ καλή επιλογή για τη συγκεκριμένη εποχή είναι το λινό κουστούμι, παρ’ ότι η ποιότητα αυτή έχει την ιδιότητα να τσαλακώνει εύκολα. Πρόκειται όμως για ύφασμα αρκετά δροσερό και άνετο ειδικά για το καλοκαίρι.

Στην επιλογή του κουστουμιού σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι σωματικές σας αναλογίες. Αν για παράδειγμα είστε κοντός και λίγο γεμάτος προτιμείστε ένα μονόκουμπο σακάκι με βάτες και παντελόνι αρκετά μακρύ με ρεβέρ. Οι βάτες και τα παντελόνια σε αρκετό μήκος έχουν την ιδιότητα να ψιλώνουν και να αδυνατίζουν. Στους κοντούς αλλά λεπτούς ταιριάζουν τα σταυρωτά ή μονόκουμπα σακάκια και τα παντελόνια με διπλή πιέτα ή ρεβέρ. Ένα κουστούμι επίσης με λεπτές και μακριές ρίγες θα σας κάνει να φαίνεστε ψηλότερος. Οι ψηλοί και λεπτοί μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αφού μπορούν να φορέσουν σχεδόν ο,τιδήποτε. Ιδιαίτερα τους κολακεύουν τα σταυρωτά σακάκια και τα παντελόνια χωρίς πιέτες και ρεβέρ. Ό,τι σωματότυπο κι αν διαθέτετε συζητήστε το με τους ειδικούς κι αυτοί θα σας υποδείξουν αυτό που σας ταιριάζει και σας κολακεύει.

Μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι οι εξής:

• Μην επιλέξετε άλλο χρώμα το σακάκι κι άλλο το παντελόνι.
• Εάν αποφασίσετε να φορέσετε γιλέκο, αυτό πρέπει να δένει με τις αποχρώσεις και το στιλ του κουστουμιού. Ανάμεσα στο γιλέκο και στο κολάρο του πουκαμίσου πρέπει να υπάρχει κενό δύο δακτύλων.
• Το παντελόνι έχει το σωστό μήκος όταν το στρίφωμα του ακουμπά στα κορδόνια των παπουτσιών. Προτιμήστε ένα παντελόνι σε ίσια γραμμή, να μη σας πιέζει στους γοφούς και με μέση όχι χαλαρή αλλά ούτε και πολύ στενή. Τα παντελόνια με ρεβέρ δεν είναι ιδιαίτερα στην μόδα, αν όμως ταιριάζουν στις σωματικές σας αναλογίες και σας αναδεικνύουν προτιμήστε τα.
• Το σακάκι φροντίστε να είναι άνετο στους ώμους, το στήθος και τα χέρια για να μπορείτε να κινείστε ελεύθερα χωρίς να πιέζεστε.
• Το ίδιο ισχύει και για το πουκάμισο.
• Ελέγξτε την ποιότητα του υφάσματος του κουστουμιού με προτίμηση στα cool wool.
• Αν δεν είστε φαν της γραβάτας, τολμήστε να μη φορέσετε στο γάμο σας. Άλλωστε είναι στη μόδα πλέον ο γαμπρός να μη φοράει γραβάτα και να αφήνει το κουμπί του γιακά του πουκαμίσου ανοικτό. Σίγουρα έτσι υιοθετεί ένα στιλ πιο νεανικό, μοντέρνο και αρρενωπό.
• Το πουκάμισο που θα φορέσετε πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και ραφής. Αν θέλετε να δώσετε περισσότερη φινέτσα στην εμφάνιση σας χρησιμοποιείστε μανικετόκουμπα. Ο σκληρός γιακάς του πουκαμίσου προσδίδει ένα συντηρητικό και επίσημο ύφος ενώ αντίθετα ο μαλακός ένα ανεπίσημο και πιο χαλαρό ύφος. Εάν παντρεύεστε καλοκαίρι επιλέξτε ένα δροσερό, άνετο λινό πουκάμισο που θα το αφήσετε να πέφτει πάνω από το παντελόνι και φυσικά δε θα φορέσετε γραβάτα.